Mit lehet tudni a napfoltról, ami 24 óra alatt kétszer akkorára nőtt?

Mit lehet tudni a napfoltról, ami 24 óra alatt kétszer akkorára nőtt?
A tudósok folyamatosan vizsgálják az AR30308 jelű napfoltot, ami 24 óra alatt a duplájára nőtt.

A központi csillagunk felszínén nemrég felbukkant egy különös folt: az AR3038 jellel ellátott képződmény nemcsak, hogy nagy, de igen gyorsan is növekszik, 24 óra leforgása alatt a kétszeresére nőtt. Ráadásul a folt a Föld felé néz, ezért az űridőjárással foglalkozó szakértők komoly figyelemmel kísérik azt – írja a Spaceweather.com nyomán a hvg.hu.

A napfoltok olyan foltokat jelentenek a csillagon, amelyek általában sötétebbek, mint más rész. Egy ilyen lehet nagyon kicsi – 16 kilométer – átmérőjű, de akár több százáezer kilométer nagyságúra is megnőhetnek, így a Földről még távcső nélkül is látható lehet.

A képződmény néhány napot, de akár néhány hónapot is megélhet, a pozíciója pedig folyamatosan változik, a pulzálása miatt ugyanis vándorol a Nap felszínén. Bár a keletkezésének pontos oka nem ismert, a tudósok szerint a jelenséget a mágneses fluxus – a mágneses energia áramlása – koncentrációja okozza. Emellett olyan tevékenységben is résztvehetnek, mint a kitörések és a koronakidobódások.

A Spaceweather.com jelentése szerint az AR3038 valóban közvetlenül a Föld felé néz, és instabil béta-gamma mágneses mezője van. Egy ilyen folt alapvetően két módon tűnhet el: vagy „elpusztul”, vagy napkitörést okozhat. A NASA szerint a napkitörés intenzív sugárzást tartalmaz, mert mágneses energia szabadul fel a napfoltból. 2022 márciusában egy napfoltból 17 kitörést regisztráltak, amely során 3,2 millió km/h-val lökődött ki a sugárzás a Napból. A teljes cikk itt folytatódik.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!Címkék: csillagászat