Mit csinál egy vizuál coach?

Mit csinál egy vizuál coach?
Alapvetően igen divatos mostanában mindenféle adatvizualizációt készíteni. Volt szerencsém a múlt héten egy olyan előadást tartani, ahol a mondandómat gyorsan papírra vetette egy ügyes kezű szakember.

A valós idejű rajzolás egyik szakértőjével találkoztam a napokban, s amit én verbálisan elmondtam a közönségnek, ő valós időben fordította át a saját képi világára. A végeredmény zseniális és mondhatni maradandó. A visual coach munkája valamiféle átmenet a grafikus jegyzetelés és a művészet között. Strenner Szilárd a Grafacity ügyvezetője évek óta dolgozik azon, hogy meghonosítsa a vizuális művészetek ezen ágát Magyarországon.

Saját bevallása szerint az így elkészült anyagok segítik az elhangzottak összegzését, lényegi elmeinek megtalálását, az összefüggések jobb felismerését.

A grafikus jegyzetelés és a facilitálás határterületén mozgó tevékenység a kreativitásra alapul, hiszen a rajzoló teljes mértékben a hallottakra támaszkodik. Tömör néhány vonalból álló illusztrációi és az elhangzott kulcs szavak végül mégis valamiképpen egésszé állnak össze. Mindez valamiféle térbeli és időbeli lenyomata annak, ami az előadó szájából elhangzott. Megörökítése a pillanatnak, a hangulatnak és a témának.

Nagyszerű élmény végül viszont látni az így összegzett gondolatokat, egész más megvilágításba kerül minden, hiszen egy hallgató szemszögéből látni a végeredmény, még leírva is döbbenetes képzavar. A viccet félretéve, az elkészülő prezentáció igen tanulságos, mert pontosan látható rajta, hogy mi maradt ki a történetből, mit sikerült jól átadni és min lehetne még javítani az előadásomban.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!