Minden, amit a Xiaomi telefonokról tudni érdemes

Minden, amit a Xiaomi telefonokról tudni érdemes
Hatalmas utat jártak be a Xiaomi telefonok ahhoz képest, hogy kezdetben kissé idegenkedtek a vásárlók az itthon szokatlan hangzású márkanévtől. Ma már szinte mindenki ismeri a „kínai Apple-t”, és sokan rájöttek arra is, a cég minőségi telefonokat ad elérhető áron. (X)

A Xiaomit piacra dobó cég világszerte jelentős piaci részesedést és komoly elismerést vívott ki a maga számára az elmúlt 10 évben. Üstökösként robbantak be a köztudatba a középkategóriás, jól használható és most már szemre is tetszetős készülékek. Lássuk, mit tudnak!

Amit a Xiaomi cégről tudni érdemes

Bár a cég stratégiája, hogy az albrandekből idővel önálló brandeket csinálnak (elvileg már sem a Redmi, se a POCO előtt nem kell hivatalosan szerepeltetni a Xiaomit), azért érdemes megtanulni az anyacég nevének helyes kiejtését. A korrekt hangzás magyarul Saomi, az eredeti kiejtés kicsit a Saomi és Szaomi között helyezkedik el.

A 2010-ben alapított vállalat küldetése eredetileg a szoftverfejlesztés volt, első termékük a MIUI (kiejtései: mijúáj) elnevezésű operációs rendszer, amely Android alapokon fut a mai napig is, különféle okoseszközeiken. A MIUI-t a cég elérhetővé tette más telefonmárkák felhasználói számára is, ezért az androidos felhasználók akár le is tölthetik. Első okostelefonjukat, Xiaomi Mi 1 készüléket 2011-ben, az első MIUI bemutatásának évfordulóján mutatták be. Azóta a Mi a 10-es verziónál jár, elindították a Redmi márkát, megjelent a POCO is.

Jelenleg a Xiaomi nem csak okostelefonokat, hanem okosórákat, okostévéket, és még számos egyéb fogyasztói elektronikai okosterméket gyárt, amelyeket már okosotthon címszó alatt akár rendszerbe is foglalnak a felhasználó életében. Így megszülettek az úgynevezett házvezérlő rendszerek, amelyekhez a Xiaomi a központi egységen túl, a biztonsági kameráktól a különféle szenzorokig, konnektoroktól az izzókig, lámpáktól a konvektorokig, a légtisztítóktól a párásítókig, a tévétől a robotporszívóig mindent maga tervez és gyártat, saját márkaneve alatt.

Mit jelent az okosotthon, illetve az „okos” jelző a termékek neve előtt? Hogy távolról irányíthatóak, illetve különféle megadott és letapogatott paraméterek alapján automatikusan irányítják magukat az otthonunkban jelen levő, az életünk megkönnyítését hivatott elektronikus eszközök. Telefon segítségével állíthatjuk be például a lakás fűtését, de nem csak a letöltött applikáción keresztül, hanem akár érintés nélkül, hangvezérléssel. Ez maga a jövő, a jelenben!

Xiaomi okostelefon márkák

A Xiaomi zászlóshajója a Mi-széria, amelynek első darabját Mi 1 néven 2011-ben indították útjára a kelet-ázsiai piacon. A Mi márkán belül önálló csoportot alkotott az Android One széria, amelyik androidos alapokon futtatja a névadójaként szolgáló operációs rendszert. Az A jelzéssel és sorszámokkal ellátott modell-sorozat mindössze 3 kiadást ért meg, és a vállalat nem indokolta meg lépését, mely szerint a továbbiakban kizárólag saját fejlesztésű operációs rendszerüket használják eszközeiken.

2013-ben jelent meg az első Redmi, amelyen már MIUI 5-ös futott, Android alapokon. A Redmi megjelenésével egyértelművé vált, hogy a termékskálán belül e márkanév alá rendezik a megfizethető, középkategóriás készülékeket, míg a drágább, prémium termékek gyűjtőhelye a korábban bevezetett Mi márkanév lesz. 2014-ben indult el a nagyobb piacok meghódítása, ami még mindig Ázsiát jelentette. Ugyanebben az évben nagyarányú (1 milliárd dollár) tőkebevonás történt, majd 2016-ban az Európai Unió állampolgárai számára is elérhetővé váltak a Xiaomi mobiltelefonok. A Redmi-n belül helyet kapott egy phablet (phone+tablet) vagyis óriáskijelzős okoskészülék-sorozat is, a Redmi Note.

A cég 2015-ben dobta piacra az iPhone-riválisnak szánt Mi Note szériát, amelyben szintén számozott modellek, illetve egy Pro elnevezésű kiadás is helyet kapott.

2018-ban újabb albranddel jelentkezett a cég, elindították a POCO-t, amely 2020-ban önálló márkává vált. Belépőszintű és középkategóriás modelleket jelentetnek meg ennek a márkának az ernyője alatt, két alcsoportra, a F és az X jelzésűre bontva. Jelenleg hazánkban mindkettőből a hármas sorszámú típus kapható.

Felhasználói vélemény

Az interneten számos szakmai teszt olvasható a Magyarországon megjelent Mi, Redmi és POCO elnevezésű Xiaomi telefonokról, ezeket érdemes a pontos típusszám ismeretében böngészni. Általánosságban elmondhatjuk a Xiaomi mobilokról és okoseszközökről, hogy a várakozásokat felülmúló felhasználói élményt adnak és véleményeket kapnak. Ez tette a márkát piacvezetővé, és teszi lehetővé, hogy évek óta folyamatos növekedést mutat a piaci részesedése világszerte.

A Xiaomi a legnagyobb meglepetést azzal okozza számunkra, hogy a különféle szintekre pozícionált termékeivel rendre felülmúlja az adott szinthez kapcsolódó elvárásokat: nagyobb teljesítményt, jobb hatásfokot mutat fel akár a hardver paraméterei, akár a szoftveres támogatások területén. Könnyen előfordulhat, hogy egy belépőszintű eszköznél csúcskategóriás mobilokra jellemző szolgáltatásokkal vagy éppen funkciókkal találkozunk, ugyanakkor a készüléket az előbbiekre jellemző áron vehetjük meg.

Igényes alapanyagokból, nagy gonddal összerakott készülékeiket folyamatos piackutatási támogatással fejlesztik, emiatt a mobileszközök világában ritkán tapasztalható rugalmassággal és gyorsasággal képesek reagálni a felhasználói igényekre – legyen szó dizájn kérdésekről vagy szoftverfejlesztésről. Operációs rendszerük kiválóan működik együtt a hardveres támogatással, a hatékonyság és az egyszerű használat felé tolva a felhasználói élményt.

Attól sem kell tartanunk, hogy a Xiaomi trendkövető lenne és ezáltal hamar elévül majd a kínálatukból származó telefonunk. Csúcs készülékei rendelkeznek az 5G és Wi-Fi 6 szabványoknak megfelelő komponensekkel; chipkészleteiket, processzoraikat és háttértárukat úgy készítették fel, hogy a megjelenés idejét követően még hosszú ideig kiválóan szolgálják felhasználóikat.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!