Mikor válthatsz az új Windows 11-re? Meddig térhetsz vissza a Windows 10-re?

Mikor válthatsz az új Windows 11-re? Meddig térhetsz vissza a Windows 10-re?
Néhány napig lehetővé tenné a Microsoft, hogy egyszerűen visszaállítsuk a jól bevált Windows 10 operációs rendszert, ha valamiért elégedetlenek lennénk a Windows 11-gyel. Egyébként az új rendszert sem telepíthetjük ingyen korlátlan ideig.

Június végén jelentette be a Microsoft a minden szempontból megújított windowsos operációs rendszert, a Windows 11-et (és korábbi ígéretével szemben még a rendszer nevén is változtatott). Egy átlagos felhasználónak pár hónapig még várnia kell az újdonságra (nagyjából 2022 elejéig, amikortól elkezdődik a szakaszos, globális telepítési időszak), mindenesetre a tesztelők már próbálgathatják az új rendszer első előnézeti verzióját - írja a hvg.hu.

Amikor majd széles körben elérhetővé válik a Windows 11, egyszerű lesz a váltás (legalábbis a kompatiblis gépeken): értesítés jelenik meg a Windows Update szolgáltatásban, hogy a Windows 11 elérhető, és ha a felhasználó beleegyezi a telepítésbe, akkor az automatikusan megtörténik. Ezután egy újraindításra lesz szükség, majd használható is az új rendszer.

A Microsoft ugyan nem adott ki ütemezést az ingyenes upgrade-del kapcsolatban, de ez feltételezhetően nem lesz örökérvényű. Jelenleg úgy tűnik, egy évig elérhető lesz az ingyenes frissítés, amiről a szoftveróriás így ír: „Az ingyenes frissítési ajánlatnak nincs konkrét befejezési dátuma a jogosult rendszerek számára, a Microsoft azonban fenntartja a jogot, hogy végül megszüntesse az ingyenes ajánlat támogatását. Ez a befejezési dátum legkorábban egy év lesz az általános rendelkezésre állástól számítva”.

No de mi van abban – a feltehetően csak igen ritka – esetben, ha a felhasználónak mégsem tetszik a Windows 11, és visszatérne a „jó öreg” Windows 10-hez. Nos – a Microsoft tájékoztatása szerint – ezzel nem szabad sokat késlekedni. Mindössze tíz napja lesz ugyanis a felhasználónak, hogy meghozza ezt a döntést, ez alatt az idő alatt egy beépített funkcióval egyszerűen visszaállhat. Azonban a 11. naptól kezdve már új telepítést igényel a downgrade, ugyanis a Windows 10-re való visszatéréshez szükséges fájlok eltűnnek a rendszerből. Ez előtt természetesen biztonsági mentést kell készíteni az adatokról. A Windows 10-et egyébként még 2025-ig támogatná a Microsoft.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!