Mikor lehet majd térerő nélkül telefonálni az iPhone-nal?

Mikor lehet majd térerő nélkül telefonálni az iPhone-nal?
Okostelefonok esetében egyedülálló funkcióról pletykáltak az idei iPhone-nal kapcsolatban: az eszközzel térerő hiányában is lehet majd telefonálni, SMS-ezni. Azóta újabb információk érkeztek, amelyek több részletet is pontosítottak.

Néhány napja kapta fel a tech-sajtó a neves Apple-elemző értesüléseit: Ming-Chi Kuo úgy tudja, hogy már az iPhone 13-ban megjelenhet egy izgalmas újítás. A készülék képes lesz kapcsolatot teremteni alacsony Föld körüli pályán keringő (LEO) műholdakkal, és így lehetővé válna telefonálás és az üzenetküldés akár térerő hiányában is - írja a hvg.hu.

Ez valóban egyedülálló jellemző lenne egy „mainstream” okostelefon esetében, azonban a legújabb információk kicsit lehűtik a lelkesedést. A Bloomberg neves újságírója, Mark Gurman eredt a hír nyomába, és kiderítette, hogy bár a hír igaz, azonban akad körülötte pár „de”. A legfontosabb ezek közül talán az, hogy a telefon műholdas képessége egyelőre csak vészhelyzetre szorítkozna, nem érintené a normál hívásokat, mondjuk egy erdei kiránduláson, amikor épp nincsen térerő.

Az Apple állítólag két olyan funkciót készít elő, amelyek kihasználnák a műholdas kapcsolatot. Az első, amelyet vészhelyzeti üzenetnek neveznek, műholdon keresztül teszi lehetővé a felhasználók számára, hogy szöveges üzenetet küldjenek a segélyszolgálatnak vagy kontaktoknak egy műholdas hálózaton keresztül, amennyiben nincsen elérhető cellajel. Ezt a funkciót – a szabványos SMS és az iMessage mellett – harmadik protokollként integrálják az Üzenetek alkalmazásba, és zöld vagy kék helyett szürke üzenetbuborékok jelennének meg. A második funkció a vészhelyzetek, például repülőgép-balesetek és süllyedő hajók bejelentésére szolgáló eszköz lesz, szintén műholdas hálózatok használatával.

A segélyszolgálatok elérésekor a funkció elküldheti a telefonáló tartózkodási helyét és a Health alkalmazásban tárolt virtuális kártyáját, amely tartalmazza a felhasználó kórtörténetét, életkorát, gyógyszereit és olyan információkat, mint a magasság és a testsúly. Ezenkívül értesítheti a felhasználó vészhelyzeti kapcsolatait, általában egy családtagot, a barátait vagy az orvosait.

Kissé ironikus viszont – mutat rá a SlashGear –, hogy további megkötéseknek is ki van téve a műholdas telefonálás. A felhasználónak esetenként bizonyos távolságot kellene gyalogolnia, hogy csatlakozni tudjon a műholdhoz, és legalább egy percet venne igénybe, amíg kialakulna a kapcsolat. Egyébként a helyi törvényektől is függ a szolgáltatás elérhetősége, és nem is lehet majd hozzáférni minden piacon.

Az is kérdéses, hogy megjelenik-e ez a funkció az iPhone 13-ban. Mert bár a következő iPhone már rendelkezik a műholdas kommunikációhoz szükséges hardverrel, a funkciók valószínűleg nem lesznek készek 2022 előtt – mondta a Bloombergnek egy neve elhallgatását kérő forrás. És ahogy ez már többször is megtörtént: a funkciók a megjelenésük előtt még módosulhatnak, sőt akár törlődhetnek is.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!