Miért törnek fel weboldalakat a hackerek? - vendégszerzőnk írása

Miért törnek fel weboldalakat a hackerek? - vendégszerzőnk írása
Naponta több ezer oldalt törnek fel a rosszakaró hackerek, azonban a „vajon miért” kérdést csak akkor tesszük fel magunknak, amikor a legrosszabb rémálmunk valóra válik: minket is megtámadtak!

Azonban meg kell említenünk, hogy nem csak gonosz, rosszakaró hackerek léteznek. A biztonsági rendszerekhez kapcsolódóan a hackereknek három típusát különíthetjük el.

Fekete kalapos hackernek nevezzük azt a személyt, aki tudásával visszaélve jogosulatlanul lép be számítógépes rendszerekbe, hálózatokba károkozás céljából.

A szürke kalapos hackerek általában, ha biztonsági résre bukkannak, akkor azt kihasználják, majd értesítik a rendszer üzemeltetőit.

Léteznek jó szándékú hackerek is, ők a fehér kalapos hackerek, akik informatikai tudásukat arra használják fel, hogy megbízás alapján sérülékenységeket keressenek, ezáltal megelőzve a fekete kalapos hacker támadását.

Milyen okból választhatja valaki mégis a sötét oldalt?

A válasz egyszerű: pénzkeresés céljából. A megszerzett adatokat, információkat könnyen értékesítheti az interneten. Megszerzi, ami kell neki, eladja és soha senki nem fogja megtudni, hogy ott járt. Előfordulhat az is, hogy nem értékesíteni akarja az adatokat, ilyenkor váltságdíjért cserébe visszaadja őket.

Ők nem foglalkoznak azzal, hogy évek munkáit döntik romba.

Egy másik ok lehet a bosszúvágy. Volt főnökök a múltból, nem kedvelt személyek, ellenségek. Ilyenkor talán azt gondolja: eljött az idő, hogy visszavágjon. Akár egy megbízó kérését is teljesítheti, ami érkezhet feldúlt férjektől, szeretőktől, vetélytársaktól.

Egy nagyon egyszerű motiváció is állhat a feltörések mögött, mégpedig a sikerélmény.

A lehetőség, hogy beleláthat valami olyanba, ami nem publikus, ami valaki számára értékes, titkos, személyes. A kíváncsiság, hogy sikerülhet-e feltörnie a rendszert, túljárhat-e készítője eszén. Az izgalom, hogy vajon lebukhat-e.

Felmerülhet bennünk az a kérdés is, hogy miért akar valaki fehér kalapos hacker lenni?

A fekete kalapos hackerekkel szemben, a fehér kalapos, etikus hackerek legális munkát végeznek. Segítenek rendszereidet biztonságban tartani.

Ilyen fehér kalapos hacker Schütz Dávid is, aki etikus hacker munkát végez a HACKTIFY platform segítségével.

Dávid motivációja, hogy segíthet valakin azzal, hogy olyan munkát végez, amivel mások biztonságosabbá tehetik rendszereiket, alkalmazásaikat.

Jó érzéssel tölti el, hogy külsős emberként elkezdhet tesztelni és ha talál egy hibát, azt be is küldheti. Nem számít, hogy hány éves, milyen végzettsége van vagy, hogy melyik ország állampolgára.

Büszkeséggel tölti el, hogy az ő bejelentése miatt, fejlesztőcsapatok javítják a sérülékenységet, majd pedig milliárdok kapják meg a frissített verziót.

Ezek mellett pedig pontokat is kaphat munkájáért, és egyre feljebb juthat a ranglistán.

A HACKTIFY csapata és az etikus hackerek bug bounty programmal segítenek Neked felkészülni a rosszakaró hackerek támadásaira. Így megvédheted adataidat, megtarthatod ügyfeleid bizalmát és kijavíthatod céged hiányosságait, sérülékenységeit.

Keress minket bizalommal, hogyha felvennéd a harcot a rosszakaró hackerekkel szemben!

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!


Szűcs László

Távközlésinformatikus végzettségű országos bajnok ökölvívó. A Nokia, IBM, Antenna Hungária és a Nord cégcsoport korábbi mérnöki, vezetői, majd igazgatói pozíciói után weboldal készítő és tanácsadó …