Miért is ne jelezhetnénk előre a járványokat, úgy, mint az időjárást?

Miért is ne jelezhetnénk előre a járványokat, úgy, mint az időjárást?
Egyre többen állítják azt, hogy sokára vagy akár soha nem fogunk tudni visszatérni a járvány előtti világunkhoz. Akárhogy is lesz, a Microsoft megvizsgálta, hogy a technológia hogyan teheti elviselhetőbbé a már féléve tartó otthoni munkavégzést, illetve, hogyan járulhat hozzá egy, a mostanihoz hasonló, új járványhelyzet megelőzéséhez.

Már a Zika vírus megjelenésekor, 2016-ban, megfogant a Microsoft mérnökeiben a gondolat, hogy szúnyogok befogására alkalmas, intelligens csapdákat építenek és telepítenek pilot jelleggel Texasban, majd a befogott rovarok génjeit elemezve térképezik fel egy járvány kitörésének a kockázatait. A genom igencsak kiterjedt adathalmazának analíziséhez az Azure IoT-t és az Azure Data Lake-et állították csatasorba. Az így felálló Microsoft Premonition járvány-előrejelző rendszer máig 80 billiónyi, a szúnyogok genomjából származó adatot gyűjtött be speciális szenzorok segítségével és értelmezte azokat biológiai veszélyességük szempontjából.

A Microsoft Premonition Cloud a következő hetekben indul el és a Premonition robotikus szenzor platformja által rögzített, összegyűjtött, összesített adatokat fogja elemezni. Mivel a fertőző betegségek 60-75 százaléka állatokról terjed át emberre, a rendszer – a Johns Hopkins Egyetem biológusa szerint – forradalmasítani fogja a járványok elleni védekezést, hiszen kitörésük korai előrejelzése jóval hatékonyabbá és lényegese olcsóbbá válhat.

Mégiscsak jó volt az az ingázás?

A kijárási korlátozások miatt sokan hónapok óta dolgoznak otthonról. Bár kezdetben sokan örülhettek is annak, hogy nem kell időt vesztegetni a munkába való bejárásra, pszichológusok és a Microsoft megbízásából készült felmérések azonban arra figyelmeztetnek, hogy megvolt ennek a maga ára. A folyamatos készenlét, a magánélet és a munka összemosódása növelte ugyanis a stresszt és ma már a kiégés kockázatával fenyeget.

Ezt felismerve, a Microsoft mérnökei, a Headspace-szel együttműködve, olyan új funkciókkal fogják kibővíteni a Microsoft Teams kollaborációs alkalmazást és az Outlook levelezőt, amelyek a bejárást szimulálják és amelytől a munkavállalók közérzetének javulását várják. A Microsoft Ignite-on jelentik majd be az első újdonságokat, mint amilyen az új Stay Connected és a Protect Time, amelyek már idén októbertől elérhetőek lesznek a Teamsben. A bejárás és az otthonba történő visszaérkezés virtuális élménye pedig 2021 első felében érkezik.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!