Mi a fene az az Internet of Things?

Mi a fene az az Internet of Things?
A tegnapi Google bevásárlás után ideje tisztázni, hogy miért is vásárol a keresővállalat mobilról irányítható termosztátokat? Nem csak azért mert szép.

Az IMB szerint a Internet of Things újrafogalmazza az eszközeinkről alkotott képünket. Sokaknak semmit sem mond az új fogalom, az Internet of Things. Szép lassan majd bevonul a köztudatba, hogy a tárgyak érzékelik a környezetüket, kommunikálnak egymással, illetve tulajdonosaikkal, tanulnak, és intelligens válaszokat adnak megoldandó, sőt bizonyos esetekben eldöntendő kérdésekre.

Nincs ebben semmi érthetetlen. Ha nem vagyok otthon az okos termosztát leveszi a fűtést, hogy ne pazaroljam az energiát és a pénzemet. Ha fázós vagyok akkor a hazaérkezésem előtt félórával a mobiltelefonomon keresztül "hazaszólok" a csinos termosztátomnak, hogy fűtsön be.

Az eszközök átfogalmazódnak, a telefonjaink szenzorokkal kiegészítve új funkciókat kapnak, ultrahangos gyerek szívhang vizsgáló eszközzé, vagy kézi időjárásjelző állomássá. Az itt keletkező adatok a Big Datát gazdagítják úgy, hogy akár lokáció alapon megjelennek az általunk sugárzott adatok. Az egészségügyben új vizsgálati eszköz lesz az iPhone, s az orvosainknak több száz kilométer távolságból is rendelkezésre állnak az adatok. Az internetes dolgok bevonulnak a mezőgazdaságba, az ipari technológiákba.

Talán a legfontosabb, hogy a személyes terünket egyre jobban átalakítják, designt és funkcionalitást ötvözve leváltják a korábban okosnak gondolt eszközeinket. Hűtenek, fűtenek, figyelmeztetnek dolgokra, amelyekre korábban nekünk kellett figyelnünk.

Az Internet of Things költséghatékonyabb világot ígér, környezettudatosabb működést és intelligens kommunikációt. ios, android telefonok és tabletek segítségével az egész házunk automatizálása megoldható hamarosan. Egyértelmű, hogy ha a Google 3,2 milliárdot adott egy termosztátért, abban kell lenni valami zseniálisnak. A titok az, hogy holnaptól mindenki ilyet szeretne és felmérhetetlen most, hogy hány millió ilyen eszközzel cseréljük le a most használtakat. A piac most az elavult kapcsolók, ajtózárak és füstjelzők lecserélésében van. Milliárdos piac, hiszen a trend a távirányítható, önfejlesztő és nélkülünk is döntéseket hozó eszközök terjedése.

Ha érdekel a téma, olvasd még el a SmartCommerse-n: A termosztát ügy -

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!