Mesterséges intelligenciával raboltak 11 milliárd forintot a bankból

Mesterséges intelligenciával raboltak 11 milliárd forintot a bankból
Az Egyesült Arab Emírségekben távolról vertek át egy banki alkalmazottat, a műveletben pedig egy szoftvernek is szerepe volt: leutánozta a fiókvezető hangját.

A mesterséges intelligencia által élethűen utánzott robothanggal loptak el 35 millió dollárt (vagyis nagyjából 11 milliárd forintot) egy egyesült arab emírségekbeli bankfiókból – jelentette a nem mindennapi történetet a Forbes.

A gépet csalók üzemeltették, akik a fiókvezető hangját utánozva telefonon kapcsolatba léptek a banki alkalmazottal. Kettejük beszélgetése pedig olyannyira hatásos volt, hogy a dolgozó teljesítette is az álmunkaadója óhaját. Hogy biztosra menjenek, az utalásra vonatkozó kérést hamis levelekkel is megtámogatták, így a beosztott végképp nem gyanakodott. Pedig kellett volna.

A Forbes a hozzá eljutott, bírósági dokumentumok alapján tudott beszámolni a különös, 21. századi bankrablásról. A papírokból egyébként az is kiolvasható, hogy a csalást egy legalább 17 főt számláló banda követte el, akik a megszerzett pénzt különféle (nemzetközi) számlákon osztották szét.

A portál idéz egy szakértőt is, aki szerint a hangot ma már egyáltalán nem nehéz megváltoztatni egy arra alkalmas rendszerrel. Szemben például a deepfake-videókkal, amik elkészítéséhez több felvételt is be kell gyűjteni, hogy a manipulálás meggyőző legyen. A szakértő azt is kiemelte, hogy a deep voice nevű csalások létezéséről sokan nem is hallottak még, holott a kiberbűnözők már javában használják.

(hvg.hu)

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!