Mesterséges intelligenciával készített mesekönyvet, halálos fenyegetéseket kapott

Mesterséges intelligenciával készített mesekönyvet, halálos fenyegetéseket kapott
A 28 éves Ammaar Reshit az Amazonra tette fel az alkotást, de a meseírók fellázadtak ellene. Vannak, akik attól félnek, hogy a gépek elveszik a munkájukat, mások azt mondják, silány utánzatok áraszthatják el a piacot.

Ammaar Reshit kezdetben csak barátja kisfiának akart kedveskedni egy mesekönyvvel. Mivel szoftvermérnökként dolgozik, kézenfekvőnek tűnt számára, hogy a generatív mesterséges intelligenciát hívja segítségül - írja a szeretlekmagyarország.hu.

Először a ChatGPT-t használta, hogy mesét írjon egy technológia világára kíváncsi kislányról, Alice-ról és az őt segítő Sziporka nevű robotról. Aztán a MidJourney AI-alkalmazást vetette be, hogy képekben is megjeleníthesse a történetet. Csupán néhány kulcsszót adott meg: „fiatal lány”, „kék szemek”, „egyszerű ruha”, „izgatott”, „kíváncsi”. A mesterséges intelligencia többféle megoldással is előrukkolt, ezek közül egyesek inkább egy horrorfilmbe illettek volna, de Ammaar nem adta fel.

Órákat töltött el azzal, hogy a Midjourney-nek adott utasításokat pontosítsa, és több száz illusztrációt vetett el, mire kiválasztotta a könyvet kitöltő 13-at.

Miután elkészült, feltöltötte munkáját az Amazon oldalára, a Kindle-re, és december 4-én, alig 72 órával az ötlet megszületése után Alice és Sziporka története nyilvánossá vált.

Amikor Reshi az Instagramon bejelentette, hogy milyen könyvet alkotott, már a szélesebb baráti kör is érdeklődni kezdett iránta. Rövid idő alatt 70 példányt adott el belőle, és legalább 40-et ajándékba küldött. Többen is bátorították, hogy másokhoz is juttassa el a mesét. Amikor azonban a Twitteren is posztolta a hírt, támadások kereszttüzébe került.

Bírálói között jócskán akadtak gyerekkönyv-szerzők és illusztrátorok, akik azzal vádolták, hogy az emberi kreativitást akarja automatizálni.

Anuna Ruper írónő elmondása szerint gyomorgörcsöt kapott, amikor meglátta Reshi tweetjét.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!