Mesterséges intelligenciával harcolnak a legnagyobb gyilkos ellen

Mesterséges intelligenciával harcolnak a legnagyobb gyilkos ellen
Világszerte minden ötödik haláleset szepszis (vérmérgezés) miatt történik, így jogosan nevezhető a legnagyobb gyilkosnak. A mesterséges intelligencia segíthet a korai felismerésben, ami sok beteg életét megmentheti.

A szepszis esetében az egyik legnagyobb probléma, hogy nagyon nehéz időben felismerni, emiatt ilyen magas a vérmérgezés okozta halálozási arány. A szepszis tulajdonképpen a szervezet válasza egy fertőzésre, ami gyulladással és véralvadással jár. Tünete lehet a magas láz, a gyors szívverés, a hiperventilláció és a fáradtság.

Az orvosoknak általában 24-48 órára van szükségük, hogy teljesen biztosak legyenek a diagnózisban. Ez hosszú idő, hiszen ha valóban szepszisről van szó, mielőbb meg kell kezdeni a terápiát.

A kanadai UBC (University of British Columbia) mikrobiológiai és immunológiai szakemberei négy kontinensen vizsgáltak sürgősségi ellátásra szoruló betegeket, akiknek vérét speciális vizsgálatoknak vetették alá, hogy felmérjék immunállapotukat. Eredményeiket az eBioMedicine folyóiratban tették közzé.

A mesterséges intelligencia segítségével a kutatóknak sikerült azonosítani a génkészleteket, melyek jelzik a súlyos vérmérgezést. Sőt, a szepszis öt altípusát is meghatározták a technika segítségével. 97 százalékos pontossággal pedig azt is meg tudják mondani, hogy az altípusok közül melyik fordul elő egy adott betegnél. Ez azért áttörő felfedezés, mert két altípus esetében sokkal nagyobb a súlyos megbetegedés és a halál kockázata. A mesterséges intelligencián alapuló technológia jelentősen csökkentheti a halálozási kockázatot és számos beteg életét megmentheti a jövőben.

(Forrás: hvg.hu)

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!