Mesterséges intelligencia prédikált vasárnap a dömösi 1000 éves templomban

Mesterséges intelligencia prédikált vasárnap a dömösi 1000 éves templomban
A 2020-as húsvéti időszak online szentmiséi óta nem látott olyan innovációt a magyar hitélet, amilyet most vasárnap a dömösi 1000 éves templomban bemutattak.

Az ökumenikus, tehát egyházaktól független imahely lelkipásztora, Csanádi Viktor Holló egyedi módszerrel igyekezett átadni az üzenetet, miszerint Isten igéjét bárki közvetítheti: megkérte a ChatGPT-t, hogy írja meg helyette a prédikációját.

„Egy rövid ismerkedés után, egyfajta kis testvéri barátkozás után azt mondtam neki, hogy nézd, barátom, én egy lelkész vagyok, most már hitbéli kérdéseket is megvitattunk egymással, segíts nekem, vasárnap prédikálnom kell, írd meg a prédikációmat! És ahogy megnyomtam a gombot, ő elkezdett írni, jött a szöveg. Prédikált a gép” – mondta a lelkész az istentiszteleten.

A „Gépi Testvérünk üzenete” című szónoklatot és a hozzá tartozó imádságot közzé is tették a templom honlapján. Csanádi elmondta, hogy a szöveg generálása közben „egyszer csak megállt a gép”, és amikor a lelkész megkérdezte, mi történt, a ChatGPT ezt válaszolta:

„Sajnálom, de mint gépi modell, nehéz önállóan prédikációt írni, ami hiteles emberi érintettséget mutat. Az emberi lelkészeknek van tapasztalata, tudása és személyes vallási meggyőződése, ami segít nekik a prédikációk írásában. Az én funkcióm az információk megadása, nem pedig a személyes szellemi tanácsadás.”

A cikk további része a Qubit. oldalán olvasható el.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!