Mesterséges halfilét nyomtatott 3D-printerrel egy izraeli cég

Mesterséges halfilét nyomtatott 3D-printerrel egy izraeli cég
A laborban növesztett marha- és csirkehús már nem újdonság, tavaly novemberben az FDA már emberi fogyasztásra is alkalmasnak ítélte a mesterségesen előállított csirkemellfilét, kevés technológiai cég merészkedett azonban eddig a halak és tengeri herkentyűk piacára.

Egy izraeli ételtechnológiai cég, a Steakholder Foods most bejelentette, 3D printerrel kinyomtatták az első adag laborhalakat, amelyeket állati sejtek tenyésztéséből laboratóriumban állítottak elő – írta szerdán a Reuters.

A cég nemrég a szingapúri Umami Meats vállalkozással lépett partnerségre, hogy halfilét gyártsanak és így enyhítsék a túlhalászás miatt a halpopulációkra nehezedő nyomást. Az Umami Meats jelenleg fűrészes sügérek sejtjeit használja fel, amelyekből izmokat és zsírt növesztenek. A Steakholder Foods ezután a szöveteket hozzáadja egy úgynevezett biotintához, ezt aztán egy 3D-ételnyomtatóba teszik, majd olyan halfiléket nyomtatnak, amelyek a tengeri halak alakjához és mintázatához hasonlítanak.

Az Umami Meats jövőre tervezi piacra dobni első termékeit, először Szingapúrban, majd a szabályozástól függően az Egyesült Államokban és Japánban. Egyelőre kérdés, hogyan fogadják majd a vásárlók a laborhalfilét, főleg úgy, hogy a tengeri halak árához képest elég borsosnak ígérkezik az áruk.

Olvasd el a teljes cikket a Qubit oldalán!

 

Lead fotó forrás: Steakholder Foods

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: 3D, technológia