Mennyire figyel a Nagytestvér?

Mennyire figyel a Nagytestvér?
A Kreatív Morning rendezvényén az internet biztonságról Krasznay Csabát hallgattuk meg péntek reggel. A szakértő szerint az adataink biztonsága csak rajtunk múlik.

A Prizm botrány óta sokakat foglalkoztat az a kérdés, mennyire komoly az probléma, hogy az interneten gyakorlatilag már bizonyítottan nem létezik privát adat. A szakember előadása meglepően azt üzente, hogy csak rajtunk múlik, hogy mit látnak mások, mit látnak a hatóságok abból amit megmutatunk magunkról.

A Facebook, Twitter, Skype, Google használatával olyan nyomokat hagyunk az interneten, amelyekből nem nehéz összerakni azokat az információkat, amik elvezethetnek szinte bárkit azokhoz a következtetésekhez, amelyeket nem biztos, hogy szeretnénk.

A Facebook mint veszély inkább a személyes életünkre jelenthet problémákat. A példák szerint a magánéletünket sokkal inkább félthetjük a saját kommunikációnk hibáiról. Az amerikai válások sokaságát okozza mostanában egy bekapcsolva felejtett számítógép, egy rosszul pozicionált poszt a Facebbokon.

Az előadó szerint a nagybetűs belbiztonsági megfigyelők többsége nem foglakozik azokkal a felhasználókkal, akik nem követnek el bűncselekményeket, vagy arra utaló nyomokat nem hagynak maguk után a neten. Ijesztő vagy sem, de meg kell gondolnunk, hogy bármit fel teszünk magunkról, az soha el nem tüntethető nyomot hagy, számtalan másolatban, bárki által elérhető módon. Ez viszont befolyásolhatja iskolai, üzleti, munkahelyi lehetőségeinket.

Ezért érdemes tudatosan, biztonság tudatosan használni az egyébként igen fontos és hasznos lehetőségeket.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!