Melyik 5G-s telefon a leggyorsabb?

Melyik 5G-s telefon a leggyorsabb?
Apple, Samsung, LG, OnePlus vagy Google? Az OpenSignal mobilanalitikai cég azt firtatta, melyik gyártó készüléke válik a leggyorsabbá az 5G-re váltásnak köszönhetően.

Nincs ma már olyan nagynevű okostelefon-gyártó, aki ne kínálna 5G-s telefonokat is. Hogy ez a váltás mit hoz ki az eszközökből, azt az OpenSignal nevű mobilanalitikai vállalat vizsgálta.

Azt tisztázandó, hogy miként kamatoztathatják a felhasználók az új képességet, az OpenSignal kutatói megvizsgálták az átlagos 5G-s letöltési sebességet a különböző márkájú készülékek esetében, és összehasonlították őket az adott márkák átlagos 4G letöltési sebességével. Az öt vizsgált eszközgyártónál (Apple, Samsung, Google, LG, OnePlus) egyértelműen nagyobb sebességeket találtak, bár néhány esetben egyértelműen szembetűnőbb volt a sebességnövekedés.

A legtöbbet az iPhone-osok profitáltak az 5G-re váltásból: 2,3-szor gyorsabb volt az 5G-s, mint a 4G-s letöltési sebesség. Az Apple-t az LG követte 1,7-szeres növekedéssel. A Samsung 5G-felhasználóinak sebessége 1,6-szeresre nőtt, míg a Google és a OnePlus készülékeinél 1,4-szeres növekedéssel kellett beérni.

Az OpenSignal szerint az iPhone figyelemre méltó sebességnövelése számos technikai fejlesztésnek köszönhető. Egyrészt az Apple beépítette az mmWave technológiát az Egyesült Államokban forgalmazott négy iPhone 12 modelljébe, beleértve az iPhone 12 minit is. De sokat nyom a latban az is, hogy míg a régebbi 4G-s iPhone-okhoz Intel modemeket használtak, addig az Apple a Qualcomm eszközeire váltott az 5G-s felállásnál. A sebesség így jobban megugorhat, mint a többi telefonnál, ugyanis míg más márkák általában ugyanazt a modemszállítót használják mind az 4G-s, mind az 5G-s okostelefonjaikhoz az Egyesült Államokban, az Apple váltást hajtott végre – magyarázza az OpenSignal.

Ez idáig nagyon szépen hangzik, azonban az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy könnyű alacsonyabbról nagyot ugrani: az iPhone-oknál ugyanis alacsonyabb (fele akkora) az átlagos 4G-s letöltési sebesség, a Google vagy a OnePlus készülékeinél. Illetve ha abszolút értékben nézzük az átlagos 5G-s letöltési sebességet, akkor is lemarad az Apple: 44,5 Mbps szemben a Samsungnál mért 54 Mbps-mal. De a másik három gyártó készülékeinél is lassabb átlagos sebességet mutatnak az Apple 5G-kompatibilis iPhone-jai.

A sebességre vonatkozó számok ellenére az Apple igazán remekel az iPhone 12-k eladási számaiban, olyannyira, hogy 2020 utolsó negyedében ennek köszönhetően vált a világ legnagyobb okostelefon-gyártójává a cupertinói vállalat, maga mögé utasítva a Samsungot.

Paolo Pescatore, a PP Foresight elemzője szerint az iPhone 12 család sikere azt mutatja, hogy a sebesség még nem kulcsfontosságú tényező a felhasználók eszközvásárlása során. Persze ez valahol érthető is, hiszen a sebesség javulása nem érezhető az olyan mindennapi feladatoknál, mint a weblapok böngészése, a barátokkal történő beszélgetés vagy a videoklipek megtekintése – mondta el az elemző a ZDNetnek. Egyelőre még sokkal fontosabbak a tapasztalatok, a megbízható kapcsolat, valamint a márka – tette még hozzá.

(forrás: hvg.hu)

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: 5G, mobil