Megváltozik a Gmail

Megváltozik a Gmail
Az elkövetkező időszakban alaposan vérfrissítésen megy keresztül a Gmail: a levelező új felületében minden, az irodához szükséges program megtalálható lesz.

A koronavírus-járvány miatt sok cégnél állandó lehetőség lett a home office, erre pedig a Google is felfigyelt - írja a hvg.hu. Ennek köszönhetők a Meet videohívóval kapcsolatos fejlesztések is, de a munkának itt nincs vége. Olyannyira nem, hogy a Google bejelentette: egy komoly átrendezést hajt végre, aminek eredményeként egy sokkal kezesebb munkafelület áll majd a felhasználók rendelkezésére.

A változtatásokat a Gmail böngészős részén lehet majd tetten érni, ahol egy integrált, vagyis központilag létrehozott munkapad fogja várni azokat, akik Workspace-fiókkal rendelkeznek. (Ez a keresőcég fizetős irodai eszköztára.) A módosítások célja, hogy a legtöbb Google-alkalmazás a felület elhagyása nélkül váljon használhatóvá. Ez praktikusan azt jelenti, hogy például a táblázatkezeléshez többé nem kell bezárni vagy áthelyezni egy fontos ablakot.

A Google mindemellett az eszközök elérhetőségét is könnyebbé teszi. Ezek most még a chatfejek alatt láthatók, amiket így eleve nem olyan könnyű elérni. Az új kinézet abban tér el ettől, hogy az eszközök ott már egy új oszlopban, a levélíráshoz tartozó gomb mellett helyezkednek el, szemmagasságban. Funkcioniális eltérés ugyanakkor nem lesz: ami most is elérhető a Workspace-ben, az a jövőben is megmarad.

A Google erről szóló bejegyzésében hangsúlyozta, hogy a felület nem csupán dizájnváltás, hanem a munkahelyi kommunikáció megkönnyítése is. Ebben a tekintetben a Gmail keresője jelent majd komolyabb segítséget, ugyanis a rendszerrel a küldött, illetve fogadott chatüzenetekre is rá lehet majd keresni.

Mivel a fejlesztések a Workspace-hez kapcsolódnak, ez azt is jelenti, hogy azokat csak az előfizetéses ügyfelek tudják majd kipróbálni. A váltás maga február 8-tól esedékes, de csak fokozatosan, a széleskörű bevezetés pedig áprilisban következhet. A Google ekkor még meg fogja engedni, hogy a felhasználók visszatérjenek az előző küllemre, de a második negyedév végétől ez az opció megszűnik. Onnantól kötelezően az új felületet kell majd használni.

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: gmail