Megvalósult az első igazi űrugrás utasokkal! Már láttad a videót?

Megvalósult az első igazi űrugrás utasokkal! Már láttad a videót?
Sok korábbi bizonytalanság után vasárnap sor került az első olyan űrugrásra, vagyis a világűr határáig tartó repülésre, amelyen nemcsak pilóták, hanem utasok is részt vettek.

Nem is akárki volt az egyik utas: Richard Branson, a Virgin Galactic alapítója és tulajdonosa, rajta kívül a cég másik három alkalmazottja is vele repült - írja a Magyar Nemzet. A két pilótán kívül összesen hat utast tud magával vinni a gép, de miután a mostani repülés még teszt volt, nem használtak ki minden helyet. A tervek szerint még két tesztrepülésre kerül sor, utána a cég megindíthatja a kereskedelmi repüléseket, melyeken már fizető utasok vesznek részt.

A mostani űrugrás nagy bravúrnak számít azt követően, hogy még az év elején is nehézségek akadtak a tesztek során, ráadásul a részvényeseket aggasztotta, hogy több tulajdonos, köztük Branson is jelentős tételt adott el a részvényeiből. Azt követően azonban, hogy a társaság megkapta az amerikai hatóságoktól a kereskedelmi repülési engedélyt, nagyot emelkedett a részvényeik árfolyama. Az engedély megadását ugyanis rendkívül alapos vizsgálat előzi meg, amely gyakorlatilag garantálja, hogy az utazás biztonságosan, kis kockázat mellett zajlik.

Richard Branson még a tesztút közben elmondta, hogy az űrrepülés élete álma volt azt követően, hogy gyerekkorában látta az első űrrepüléseket, majd a holdra szállást. Arra persze akkor még nem gondolhatott, hogy ezt a saját maga által alapított cég fogja megvalósítani, azonban így is közel két évtized telt el a kezdeti lépések óta, mire sikerült eljutni a megvalósításig. Közben versenytársa is akadt: Jeff Bezos, az Amazon alapítója és többségi tulajdonosa, a világ jelenleg leggazdagabb embere is belevágott az űriparba Blue Origin nevű cégével, és egyelőre ő is az űrugrás megvalósítását célozza meg. Bezos a tervek szerint ugyanúgy részt fog venni az első, utasokkal végrehajtott repülésen július 20-án, mint most vasárnap Branson.

Richard Branson a gyerekeket is biztatta föntről, mondván: nekik is megvalósulhatnak űrutazási terveik, és ezzel immár nem is kell idős korukig várni, mint ahogy neki kellett.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!