Megtalálták a Tejútrendszer ősi szívét

Megtalálták a Tejútrendszer ősi szívét
Szakértők egy csoportja megtalálta a Tejútrendszer néhány legősibb csillagát, és felmérték pozíciójukat, illetve mozgásuka.

A friss tanulmány segíthet jobban megérteni, hogy miként született meg galaxisunk 13 milliárd évvel ezelőtt - írja a 24.hu. Az érintett csillagok alkotják a Tejútrendszer szívét. Galaxisunk nagyjából 11 milliárd éve drámaian átrendeződött, ekkor alakult át a rendszer korongja. Ennek vékonyabb összetevője 105 ezer fényév átmérőjű, de csak 1500 fényév vastag, és még mindig születnek benne objektumok. A másik rész vastagabb, kevésbé sűrű, és a vékony összetevő szinte egészét beborítja. A Tejútrendszer közepén egy rúdszerű struktúra található, itt helyezkedik el az ősi csillagok többsége.

Hogy megtalálják az érintett objektumokat, a kutatók az Európai Űrügynökség Gaia űrtávcsövét hívták segítségül. A legkorábbi csillagok csak hidrogént és héliumot tartalmaztak, a „szennyezettség” felmérésével így következtetni lehet az égitestek korára. A Gaia adatait speciális mesterséges intelligenciával elemezték.

A csapat képes volt beazonosítani a legkorábbi csillagokat. Ezek mintegy 12,5 milliárd éve születtek meg, és 30 ezer fényévre fekszenek a Tejútrendszer közepétől. A kutatók abban bíznak, hogy az érintett objektumok további vizsgálatával még több részletet deríthetnek ki galaxisunk kezdeti időszakáról.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!Címkék: tejútrendszer