Megkapta a vakcinát, elmondta, mit érzett

Megkapta a vakcinát, elmondta, mit érzett
A 24 éves Yasir Batalvi azért jelentkezett a Moderna vakcinájának klinikai kipróbálására, hogy ő is hozzájárulhasson a járvány elleni harchoz. Két dózist kapott.

A CNN-nek nyilatkozva számolt be róla egy koronavírus-oltáson átesett alany, miket tapasztalt, miután megkapta a szert - írja a hvg.hu. A 24 éves Yasir Batalvi a Moderna programjára jelentkezett, amely során a Pfizer szeréhez is hasonló, mRNS-alapú oltóanyagot kapnak a résztvevők. A vakcina a vírus egy részét tartalmazza, mely végeredményben elősegíti, hogy a gazdatest antitesteket termeljen a betegség ellen. A technológia alapjait az Egyesült Államokban élő magyar biokémikus, Karikó Katalin dolgozta ki tudóstársával.

Batalvi két adagot kapott a Moderna oltásából a szer klinikai tesztjekor. Azért jelentkezett a programra, mert szeretett volna valami hasznosat tenni a járvány ellen. Azt mondta: nem számított rá, hogy kiválasztják, de végül megtörtént. Azt is megosztotta, hogy kissé ideges volt az első, októberi oltás előtt, mert egy 22 oldalas bejelentkezési nyilatkozatot írattak vele alá.

Miután megkapta az első oltást, csupán egy kis csípést érzett a karjában. Később erősödött a fájdalom, és nehezebben is bírta emelni a karját, de ennél rosszabbul nem volt. A helyzet a második dózis után változott meg, estére pedig tünetei is lettek: fáradékonyságot érzett, rázta a hideg és belázasodott.

Reggelre azonban minden tünete elmúlt. Batalvi az orvosainak is részletesen elmondta, miket tapasztalt a második oltás után, akik azzal nyugtatták, hogy a testét érő reakciók mindegyike normális volt. Az akkor számára nem derült ki, hogy placebót kapott-e vagy igazi oltóanyagot, de az alany – a tünetei alapján – csak az utóbbira tudott gondolni. A teljes cikk itt folytatódik.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!