Mégis veszélyesebb a koronavírus a várandós nőkre

Mégis veszélyesebb a koronavírus a várandós nőkre
Átfogalmazta eddigi figyelmeztetését az amerikai járványügy: míg korábban csak feltételes módban beszéltek arról, hogy a babát váró nőkre nézve veszélyes lehet a koronavírus-fertőzés, most már tényként kezelik ezt.

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) szakemberei összesen 409 462, 15 és 44 év közötti koronavírusos nő tüneteit vették górcső alá. Közülük 23 434-en voltak terhesek a vizsgálat idején - írja a hvg.hu. A tanulmány szerint az ő esetükben jóval nagyobb az esélye annak, hogy intenzív terápiás kezelésre szorulnak, vagy lélegzéstámogató eszközt kell használni náluk, mint a hasonló korú, nem állapotos nőknél. A halálozás kockázata a terhesség esetén 70 százalékkal emelkedik – összegzi a legfontosabb eredményeket a The New York Times.

Sascha Ellington, a CDC tudósa, a tanulmány egyik szerzője szerint míg korábban csak feltételes módban beszéltek arról, hogy nagyobb veszélyt jelenthet a koronavírus-fertőzés a számukra, most már egyértelműen ki tudják jelenteni, hogy ez így van.

A mostani eredmény azt jelenti, a terhesség ideje alatt érdemes még szigorúbban venni az egészségügyi előírásokat. Vagyis: lehetőség szerint ne menjen az illető társaságba, kerülje a kontaktust még a közvetlen hozzátartozókkal is, tartson megfelelő távolságot másoktól, viseljen arcmaszkot, illetve mosson gyakran kezet. Ugyanakkor továbbra is el kell járniuk a terhesgondozásra, illetve fel kell venniük az őket védő szükséges oltásokat – például az influenzaoltást.

A szakemberek igyekeznek nyugtatni is a kedélyeket, szerintük ugyanis összességében a szövődmények kialakulása és a halálozás kockázata továbbra is alacsony, a terhes nők többségénél pedig a tünetek nem váltak súlyossá. A teljes cikk itt folytatódik.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!