Megérkezett a Windows 11

Megérkezett a Windows 11
A Microsoft magyar idő szerint csütörtökön 17 órakor rántotta le a leplet az új operációs rendszeréről.

Jó ideje tudni lehet már, hogy a Microsoft következő Windows-frissítése nemcsak új funkciókat ad az operációs rendszernek, hanem át is nevezi azt - írja a hvg.hu. A Windows 11-ről rengeteg információ szivárgott már ki az elmúlt hetekben, most azonban teljesen összeállt a kép: a redmondi cég magyar idő szerint csütörtökön délután bemutatta az új fejlesztését – ami tényleg a Windows 11 nevet kapta.

Ahogy arról korábban már jó néhány kép kiszivárgott, a Microsoft jelentősen átszabta a Windowst. A Windows 11-ben a képernyő közepére került át a Start gomb, a megnyomása után pedig szintén középen jelenik meg a Start menü. Ezzel a megoldással egyébként a két kijelzővel rendelkező eszközökre szánt Windows 10X-nél találkozhattunk először, aminek fejlesztését végül lefújta a cég.

A dizájnváltással végre elköszönhetünk azoktól az élő csempéktől, amiket még a Windows 8 operációs rendszerrel vezetett be a Microsoft. Ehelyett egy sokkal letisztultabb felültet kapunk, amely segítségével a programok mellett dokumentumokat nyithatunk meg, és ami egy keresővel is kiegészült. Ezzel nemcsak a számítógépen, de az interneten kereshetünk.

Az új elrendezés egyébként egyértelműen a macOS és a Chrome OS fejlsztési irányát mutatja, míg az operációs rendszerben megnyíló ablakok az Android és az iOS dizájnját követik. Az új külső részeként egyébként érkezik egy frissített sötét és világos mód is, ami Panos Panay, a Micrososft Windows operációs rendszerért és eszközökért felelős igazgatója szerint sokkal jobban néz majd ki, mint a jelenlegi változatok.

A Windows 11 egyik, a kinézethez kapcsolódó új funkciója az úgynevezett Snap Layout, ami első ránézésre igen hasznosnak látszik. A lényege, hogy az operációs rendszer segítségével előre megadott opciók közül választhatjuk ki azt, hogy az éppen futó alkalmazások/programok miként helyezkedjenek el a képernyőn. Ez meglehetősen hasznos lehet azoknak, akik több programmal dolgoznak egyszerre, így nem kell külön elrendezniük azt. A cég szerint egyébként az elrendezésre akkor is emlékezni fog a rendszer, ha egy kis kitérő után ismét bekapcsoljuk a számítógépünket, vagy egy korábban használt külső monitort ismét csatlakoztatunk a gépünkhöz. A teljes cikk itt folytatódik.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!