Megépítették a világ legnagyobb felbontású fényképezőgépét, amivel a világűrt akarják tanulmányozni

Megépítették a világ legnagyobb felbontású fényképezőgépét, amivel a világűrt akarják tanulmányozni
Az amerikai Stanford Egyetem mérnökei hat hónap leforgása alatt, 189, egyenként 16 megapixeles szenzorból építették fel a hatalmas kamerát.

Annak ellenére, hogy a fényképezőgépeknél nem a megapixel az eszköz képességeit mutató legfontosabb paraméter, a legtöbben ezt az értéket figyelik - írja a hvg.hu. A "versenybe" most az amerikai Stanford Egyetem kutatói is beszálltak, méghozzá egy igen impozáns fejlesztéssel.

A szakemberek elkészítették a világ legnagyobb digitális fényképezőgépét, amivel képesek 3200 megapixeles fotókat készíteni. Az eszközt az egyetem Chilében felépített Large Synoptic Survey Telescope (LSST) nevű távcsövére szerelték fel, ami a jövőben a sötét anyagot és a sötét energiát tanulmányozza majd.

Az általuk fejlesztett kamerával készített fotók olyan nagyok, hogy egyetlen kép teljes megjelenítéséhez 378 darab 4K-s televízióra lenne szükség. A felbontásuk akkora, hogy még azt a golflabdát is tisztán láthatjuk rajta, ami a kamerától mintegy 24 kilométeres távolságban helyeztek el. A szenzorok olyan tárgyakat is képesek észlelni, amelyek 100 milliószor halványabbak annál, mint amit az emberi szem észlel.

Mindez a teljesítmény annak a 189, egyenként 16 megapixeles szenzornak köszönhető, amit egyetlen rendszerbe kötöttek össze. A munkálatok hat hónapig tartottak, a szenzorok elhelyezése 63 millió dollárba került. Ezek együttesen képesek elkészíteni a 3,2 milliárd pixelből álló fotókat.

Ennél ugyan készültek már korábban is nagyobb felbontású képek, ám azokat több fényképből szerkesztették össze.

Az első teszteket már el is végezték, és a jelek szerint rendben működik az egység. A kamera komplett elkészítéséhez azonban kell majd még néhány hónap, így a tervek szerint a végső teszteket 2021 közepén végezhetik majd el rajta.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: kamera, világűr