Megalakult a Magyarországi Drón Koalíció

Megalakult a Magyarországi Drón Koalíció
Több, mint 60 alapító tag részvételével – köztük minisztériumokkal, háttérintézményekkel és érdekképviseleti szervekkel, valamint akadémiai és iparági szereplőkkel – 2021. május 4-én létrejött a Magyarországi Drón Koalíció (MDK).

A szervezetet az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a Széchenyi István Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint a HungaroControl Zrt. közösen hívták életre. Az együttműködési fórum koordinációs feladatait a Közlekedéstudományi Intézet és a Digitális Jólét Program (DJP) látja el.

Az MDK céljai közé tartozik, hogy a biztonságos üzemeltetés, és támogató jogszabályi keretrendszer mellett, ösztönözze a drónok széleskörű elterjedését, továbbá, hogy hazánk a pilóta nélküli járművek használata terén mihamarabb a világ élvonalába kerüljön, és mintaként szolgáljon az Európai Unió számára a jogszabályi környezet kialakításában.

Utóbbi érdekes vállalás annak fényében, hogy februárban lépett életbe az európai viszonylatban is nagyon szigorú új dróntörvény, amit felhasználói oldalról rengeteg kritika ért, többek között azért, mert lakott terület felett az eseti légtérhasználati engedély beszerzését továbbra is 30 nappal az igénybe vétel előtt kell benyújtani a Honvédelmi Minisztérium illetékes szerve részére.

A frissen kiadott közlemény szerint koalíció feladata, hogy állandó szakmai és együttműködési fórumot biztosítson a fejlesztők, a felhasználói oldalt képviselő piaci és állami szereplők, valamint az akadémiai és szakmai szervezetek között. Emellett támogatást kíván nyújtani a pilóta nélküli légijárművek felhasználásához, fejlesztéséhez, oktatásához, teszteléséhez köthető DroneMotive kezdeményezésnek. A szervezet szellemi műhelyént is működik, ezért a tervek szerint szakértői- és munkacsoportokat hoz létre, valamint konferenciákat is szervez a jövőben. A Drón Koalíció szakmai közreműködésével alakíthatják ki Magyarország Drón Stratégiáját is.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!