Még sosem találtak ekkora üstököst a Naprendszerben

Még sosem találtak ekkora üstököst a Naprendszerben
Hatalmas üstököst találtak a kutatók a Naprendszerben. A bizonyításhoz még időre van szükség, de úgy tűnik, hogy az égitest a legnagyobb üstökös lehet, amit valaha azonosítottak.

Egy új tanulmány alapján minden eddiginél nagyobb üstököst találtak a Naprendszerünkben - írj az IFLScience. A C/2014 UNI271 (Bernardinelli-Bernstein) jelzésű égitestet a Hubble űrtávcső segítségével vizsgálják. Az már kiderült, hogy az óriás üstökös az Oort-felhőből, vagyis a Naprendszer peremén húzódó régióból érkezik.

Man-To Hui, a Makaói Egyetem munkatársa és a kutatócsoport tagja szerint egy lenyűgöző objektumról van szó, ami nem csak mérete miatt különleges, hanem azért is, mert még a Naptól távol is nagy aktivitást mutat. Hozzáteszi, az üstökös méretének pontos meghatározásához a lehető legjobb adatokra van szükség. Az első eredmények alapján akár 130 kilométer széles és közel 500 billió tonnás is lehet. A kutatók szerint az objektum 50-szer nagyobb egy átlagos üstökösnél.

A C/2014 UNI271 (Bernardinelli-Bernstein) közvetlen megfigyelésére egyelőre nincs lehetősége a tudósoknak, ezért a szakértők modellezésre alapoznak. Az üstökös várhatóan 2031-ben lesz legközelebb a Naphoz. Ahogy egyre közelebb kerül, úgy tudják a kutatók egyre precízebben megvizsgálni.

A szakemberek úgy vélik, hogy még számos hasonló égitest rejtőzik Naprendszerünkben, melyeket sötétségük miatt nem tudtak eddig észlelni.

(Forrás: 24.hu)

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!