Még idén forgalomba kerülhet a tablettává alakított koronavírus-vakcina

Még idén forgalomba kerülhet a tablettává alakított koronavírus-vakcina
Albert Bourla, az amerikai gyógyszercég vezérigazgatója úgy véli, a készítmény a vírusvariánsok is ellen működhet.

A fertőzés kezelésére szolgáló tabletta még az idén forgalomba kerülhet – nyilatkozta a Pfizer amerikai gyógyszercég első embere a CNBC-nek. Albert Bourla vezérigazgató szerint a klinikai tesztek első fázisa rendben halad, az eredmények biztatóak.

Bourla megemlítette azt is, hogy a gyógyszer piacra kerülése áttörés jellegű eredmény lenne, és úgy vélik, hogy a készítmény a vírus különféle variánsai ellen is működhet.

A Pfizer koronavírus elleni tablettáját szájon át kell bevenni, de a cég egy intravénásan adagolható készítményen is dolgozik. A kutatók ugyanakkor inkább a tablettára fókuszolnak, az ugyanis az otthoni körülmények közt is használható.

A forgalomba kerüléshez többféle teszten is át kell jutnia a pirulának. A készítményt jelenleg Belgiumban és az Egyesült Államokban vizsgálják mintegy 60 önkéntesen. A résztvevők 18 és 60 év közöttiek – írta a vizsgálatról a The Times of Israel.

A hírek szerint a tabletta első fázisában elsősorban azt vizsgálják a szakértők, hogy az új gyógyszer okoz-e mellékhatásokat, és hogyan érzik magukat a páciensek, miután bevették. A készítmény egy úgynevezett proteázgátló, amely a vírus sejten belüli szaporodását igyekszik meggátolni.

(hvg.hu)

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!