Meg fogsz lepődni, melyik a legnépszerűbb okostelefon!

Meg fogsz lepődni, melyik a legnépszerűbb okostelefon!
Az európai piacon már a Xiaomi a legnépszerűbb okostelefon-gyártó. Magyarországon ugyan még nem, de ami a hazai toplistán történik, azt nyugodtan nevezhetjük földcsuszamlásszerű változásnak.

Fél évvel a Huaweit globálisan rosszul érintő amerikai szankciók után a Xiaomi hivatalos képviseletet nyitott hazánkban. Azóta eltelt bő másfél év, érdemes megnézni, mi a helyzet a magyar mobilpiacon - írja a hvg.hu.

A Canalys elemzőcég idei második negyedévre vonatkozó adatai elsőre nem túl izgalmasak: a három legnépszerűbb gyártó több negyedév óta változatlan, a negyedik és ötödik helyen történt csak némi változás.

Az izgalmat a helyezések mögötti számok adják, melyekből kiderült, hogy a 33 százalékos részesedéssel piacvezető Samsung okostelefon-eladásai egy év alatt felére (-48%) csökkentek. Közel hasonló figyelhető meg az Apple-nél 36 százalékkal kevesebb iPhone fogyott idén április elejétől június végéig, mint a tavalyi év hasonló időszakában. Vesztett az LG is (-70%), de hát azt már ki számolja – a vállalat felhagyott a mobilgyártással.

Az egyik nagy nyertes a forgalmát egy év alatt közel megduplázó Xiaomi, amely 89 százalékos növekedést produkálva már az eladások 28 százalékát viszi. Némi meglepetésre – alacsonyabb bázisról – még nagyobb bővülést (+137%) produkált a Nokia telefonok mögött álló HMD.

Emlékeztetőként érdemes felidézni az idei első negyedév állását, amikor még a Samsungnál és az Apple-nél is masszív bővülés volt megfigyelhető.

Az nem túl valószínű, hogy az öt legnépszerűbb okostelefon-márka közül az idei második negyedévben kiesett Huawei egyhamar visszatérne a körbe – a vállalat elnöke minap jelentette be, hogy túlélő üzemmódba kapcsoltak. Az LG helyét jó eséllyel inkább a Huawei által önálló cégként eladott Honor veszi majd át, amely egyébként éppen a héten jelentkezik majd új csúcsmobilokkal.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!