Még évekig kitarthat a chiphiány

Még évekig kitarthat a chiphiány
A félvezetőipar mellett a globális gazdaságot is egyre inkább érintő chiphiányról beszélt computexes keynote-jában Pat Gelsinger. Az Intel elnök-vezérigazgatója szerint nem létezik gyors megoldás a problémára.

A félvezetőpiac legnagyobb vállalatát vezető Gelsinger szerint az iparágnak még évekre lehet szüksége, hogy alkalmazkodni tudjon a hirtelen megugrott igényekhez - írja a hwsw.hu. A veterán elnök-vezérigazgató szerint a felhős szolgáltatásokra, az 5G-re, a különféle gépi tanulásos megoldásokra, valamint az edge computingra szinte egyidőben ugrott meg látványosan a kereslet. Mindez váratlanul érte a félvezetőpiac szereplőit, amelyek alapos prognózisokkal, több évre előre igyekeznek meghatározni a várható piaci igényeket.

Bár Gelsinger szerint vállalata az elmúlt pár évben sikerrel duplázta meg gyártókapacitását, ez sem volt elég az elmúlt hónapokban kilőtt kereslet kielégítéséhez. Jelenleg a házon beül előállított lapkákból nincs különösebb hiány, a termékek összeállításához nélkülözhetetlen egyéb komponensekből azonban szűkös az ellátás. Ahogy az Intel egy másik szakembere a közelmúltban rávilágított, most épp a chipek összeállításához elengedhetetlen tokozás (vagy más néven szubtrátum) szűkös ellátása okozza a legnagyobb problémát.

Az Intel ezeket különféle beszállítóktól szerzi be, és bár a több évtizedes partnerségnek, illetve a tetemes volumennek hála magas prioritást élvez, a jelenlegi helyzetben még ez sem elég. Gelsinger ezért a komplett iparágat arra kéri, hogy igyekezzen minél gyorsabban felnőni a feladathoz. A szakember együttműködésre szólít fel, a jelenlegi helyzet ugyanis a a globális gazdaságot is fenyegeti. Erre jó példa, hogy az autógyártásba is begyűrözött a hiány. A teljes cikk itt folytatódik.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: chip