Még ebben az évtizedben európai űrhajós landolhat a Holdon

Még ebben az évtizedben európai űrhajós landolhat a Holdon
Az Európai Űrügynökség (ESA) szerint szimbolikus jelentőségű lenne, ha még 2030 előtt sikerülne európai űrhajóst küldeni a Holdra.

Josef Aschbacher, az Európai Űrügynökség vezetője pénteken Párizsban beszélt arról, hogy az ESA még ebben az évtizedben szeretné, ha európai űrhajós landolhatna a Holdon. A vezető szerint az esemény szimbolikus jelentőségű lenne, hisz benne, hogy ez a cél elérhető – írta meg a HVG.

Aschbacher hozzátette, arra számít, hogy a Hold a jövőben új gazdasági területként és kontinensként tud majd funkcionálni. Egyelőre azonban nincsenek még konkrét tervek az európai Hold-küldetéssel kapcsolatban. Jelenleg a NASA-val tárgyalnak.

Az amerikai űrhivatal 2025-ig szeretne embert juttatni a Holdra az Artemis-misszió keretében. A misszióban az ESA is nagy szerepet vállal. A projekt következő fázisában a két űrügynökség közösen dolgozik majd a Hold körül keringő Gateway bázis létrehozásán. Aschbacher szerint ez lehet az első közös utunk:

„Természetesen más vállalatok is részt vesznek az Artemis-küldetésben, de jó látni, hogy a NASA megbízható partnerként támaszkodik Európára."

A közel 40 tonnás Gateway bázisról azt lehet tudni, hogy a tervek szerint kisebb lesz, mint a Nemzetközi Űrállomás, nem lesz állandóan lakott, de fontos szerepe lesz a jövőbeli küldetésekben. Az új űrállomáson helyet kap a magyar TRITEL sugárzásmérő-műszer is.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!