Marad az ingyenes roaming az EU-ban

Marad az ingyenes roaming az EU-ban
Jövőre hatályát veszti az európai uniós mobiltelefon-használat díjait szabályozó, uniós szintű roamingrendelet, ám ezt követően sem kell attól tartani, hogy az eddig elért eredmények - köztük elsősorban a roam like home intézménye - megszűnnének.

Gyakorlatilag a teljes utazási stop kellős közepén előterjesztette a jövőre hatályát vesztő roamingrendelet megújult változatát az Európai Bizottság, melyben az EU végrehajtó szerve újabb tíz évre biztosítaná a nemzetközösség állampolgárai számára azokat a jogokat, melyek eddig is megillették őket, így elsősorban az EU-n belüli, felár nélküli mobilhasználatot (roam like home). Az új roamingrendelet-tervezet emellett néhány új elemet is tartalmaz - írja a hwsw.hu.

A jelenleg érvényben lévő roamingrendelet több fázisban vezetett el oda, hogy 2017. június 15-től megszűntek az uniós állampolgárok számára a korábban több esetben számlasokkot okozó roaming többletdíjak. A Bizottság közleménye szerint a roam like home intézménye a bevezetése óta mintegy 170 millió EU-s állampolgár számára jelentette az extra költségektől mentes külföldi használatot, legyen szó üzleti vagy magáncélú utazásról.

A piacszabályozásnak köszönhetően a leglátványosabb változás a korábban külföldön szinte tabunak számító adathasználatban következett be: a Bizottság által rendelkezésre bocsátott adatok szerint uniós szinten 2019 nyarán 17-szer annyi adatot forgalmaztak okostelefonjaikkal az EU-s tagállamok állampolgárai más EU-s ország területén, mint az ingyenes roaming bevezetését megelőző évben, 2016 nyarán.

A jogszabály, mely mindezt lehetővé tette, 2022. június 30-án hatályát veszti, és mivel a Bizottság szerint továbbra sem garantált, hogy a piac önszabályozó módon, a fogyasztók számára kedvezően képes kezelni a roaming üzleti modelljét, ezért indokolt annak helyébe új, hasonló tartalmú kötelezettségeket bevezetni. A teljes cikk itt folytatódik.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: roaming, mobil, EU