Már látszik a fény az alagút végén: elkezdik beoltani a briteket

Már látszik a fény az alagút végén: elkezdik beoltani a briteket
Az Egyesült Királyság az első olyan ország a világon, ahol jóváhagyták a BioNTech és Pfizer oltóanyaggyártó cégek koronavírus elleni vakcináját. Első körben az idősek, egészségügyi dolgozók kaphatják meg a bizonyítottan működő, semmilyen komolyabb mellékhatást nem okozó oltást.

Biztonságosnak minősítette a brit szabályozó (Medicines and Healthcare products Regulatory Agency, MHRA), így széles körben is megkezdődhet a BioNTech és Pfizer cégek oltóanyagának használata az Egyesült Királyságban – derül ki a BBC szerdai híréből, amit a hvg.hu szemlézett.

A BioNTech-Pfizer gyártású vakcina így a világon elsőként a briteknél válik használhatóvá. Az Egyesült Királyság 40 millió adagra szerződött le a 95 százalékos hatékonyságú oltásból, mely 20 millió ember immunizálásra elegendő – a vakcinából fejenként ugyanis kettőt szükséges beadni. A szert első körben a kiemelt csoportok (így az idősek, egészségügyi dolgozók) kaphatják meg, erre már a következő napokban sor kerül.

A két cég november elején jelentette be, hogy hatásos vakcinát tudott fejleszteni a koronavírus-járvány ellen. Az oltóanyagot harmadik, befejező szakaszában gyűjtött adatok alapján 90 százalékosnak minősítették, de az újabb vizsgálatok után ez 95 százalékra emelkedett. A BNT162b2-nek nevezett vakcina a vírus genetikai kódját tartalmazva tanítja meg a testnek, hogyan küzdjön a Covid–19-cel, és alakítson ki immunitást a kórokozó ellen.

A BioNTech fejlesztése rekordidő alatt született meg, a kutatók 10 hónap alatt jutottak el a vakcinával kapcsolatos koncepcióktól a kész oltásig. De, mint azt a hat országban, több mint 43 ezer fővel végzett klinikai vizsgálatok is igazolták, működik, ráadásul nem okoz erős, komolyabb mellékhatásokat. A szer egyetlen hátránya a többi ilyen anyaghoz képest, hogy mínusz 70 Celsius-fokon kell tárolni, illetve az ára is valamivel drágábbra jön ki: a BBC 15 fonttal (kb. 6 ezer forinttal) kalkulál oltásonként. Az oxfordi és az orosz vakcinák 3, illetve 7,50 fontba kerülnek.

Bár a vakcinák elkészülte a tudományos élet szerint is fontos előrelépés, a szakemberek úgy vélik, nem dőlhetünk hátra: az oltóanyagoktól függetlenül is tartani kell a távolságot és arcmaszkot kell hordani, hogy csökkenteni tudjuk a fertőzésszámokat. Utóbbiakat nemcsak a brit kutatók igyekeztek hangsúlyozni, német és francia szakemberek is megerősítették.

Az oltóanyagból az EU-s tagállamokba is kerül majd, de az ehhez kapcsolódó engedélyeztetési folyamat még nem zárult le. A vakcina fejlesztője egy nappal korábban, kedden nyújtotta be a szükséges dokumentumokat az amszterdami székhelyű Európai Gyógyszerügynökségnek (EMA), amely gyorsított eljárásban igyekszik döntést hozni. Ha engedélyezik, úgy még az év vége előtt megkezdődhet a vakcina európai forgalmazása és használata.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!