Már készülnek az első „digitális rabszolgák”

Már készülnek az első „digitális rabszolgák”
Az olyan hatalmas világokban, mint a Facebook által is épített metaverzum, nagy szükség lesz „személyzetre”, hogy a felhasználói igényeket mielőbb kiszolgálják. Egy új-zélandi cég már el is kezdte a felvételt, illetve: a gyártást.

A jövő digitális világában már nem csupán facebookozni lehet majd; olyan felületek is létrejöhetnek, ahol a felhasználó egy második online életet élhet, dolgozhat és szórakozhat is. Mark Zuckerberg (immár Meta nevű) vállalata is valami hasonlón ügyködik, de természetesen nem csak ők kívánnak profitálni az újabb kori őrületből - írja a hvg.hu.

Ennél is érdekesebb azonban, hogy a metaverzumban nem kizárólag emberek lesznek megtalálhatók. Ahhoz ugyanis, hogy a különféle feladatokat/ügyeket elintézzük, egy személyzetre is szükség lesz, mely adott esetben a pénzügyeinket is gondozhatja. Egy új-zélandi cég, a Soul Machines pedig úgy látja: ehhez nem robotként megjelenő avatárokat, hanem digitális embereket kellene használni.

A vállalat ezért el is kezdte kidolgozni Humans 2.0 nevű rendszerét, mely egy mesterséges intelligenciára támaszkodó szoftver. A programot nem a metaverzumba becsatlakozó (hús-vér) emberek, hanem az ott „élő”, de ugyanúgy embernek kinéző alkalmazások használják. A munka igen jól halad, ami a cég legfrissebb videójából is látszik:

A Soul Machines – mely terveiről a The Verge-nek mesélt részletesen – úgy hiszi, még egy digitális világban is jobban érezzük magunkat, ha a szolgáltatást, amit igénybe veszünk, egy másik ember (vagy egy annak látszó valaki) biztosítja számunkra. A Soul Machines „termékei” persze nem csak arra lesznek jó, hogy útmutatást kérjünk tőlük: ha kell, nyomon követhetik a folyadékbevitelünket, étkezéseinket (egyszóval az egészségünket), vagy figyelhetik kedvenc focicsapatunk mérkőzéseit, hogy aztán beszámoljanak az eredményekről, ha mi valamiért lemaradtunk a találkozóról.

A cégnek ehhez fel is kell okosítania a gépi embereket, hiszen megfelelő intelligenciaszint nélkül nem lennének képesek szolgálni. Ez utóbbi viszont komoly, morális kérdéseket is felvet, a szakértők ráadásul úgy látják: a hasonló vállalatok a modernkori rabszolgaságot próbálják megvalósítani – csak sokkal szebb csomagolásban.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!