Már készül a mobilos érzékelő, ami kimutatja a koronavírus jelenlétét

Már készül a mobilos érzékelő, ami kimutatja a koronavírus jelenlétét
Az amerikai General Electric a következő két évben készíthetik el azt a mobilba ágyazható szenzort, amivel a felhasználó nagyobb eséllyel védheti ki a koronavírus-fertőzést.

Fontos szerep hárult az okostelefonokra a koronavírus-járvány elleni küzdelemben, a készülékhez ugyanis olyan rendszereket fejlesztettek, amelyek segítettek megóvni a felhasználókat azoktól, akik potenciálisan fertőzöttek lehetnek - írja a hvg.hu. A tudósok azonban azt szeretnék, ha a jövőben még nagyobb mértékben támaszkodhatnánk az eszközünkre.

Az Engadget beszámolója szerint az amerikai General Electric kutatói nemrég nyertek az Amerikai Nemzeti Egészségvédelmi Intézettől egy olyan szenzor kifejlesztésére, ami az okostelefonba beágyazva volna képes észlelni a koroanvírus jelenlétét a környezetünkben.

A szakemberek azt állítják, az általuk megálmodott technológia ugyanúgy képes lenne kimutatni a koronavírust, mint a laboratóriumokban használt robosztus gépek. Ha ez valóban így van, akkor az komoly védelmet jelenthetne a felhasználók számára.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a technológia alapján nem most kezdtek el dolgozni: a kutatók nagyjából tíz évvel ezelőtt láttak neki a szenzor megvalósításának, ám most állítják, azt úgy is be tudják állítani, hogy a rendszer megkülönböztesse a vírus részecskéit más anyagoktól. Ehhez nem kell mást tenni, mint kiképezni a rendszert a kórokozó detektálására.

A tervek szerint a következő két évben a csapat tökéletesíti a fejlesztést, hogy azt be lehessen építeni az androidos eszközökbe és az iPhone-okba. Más kérdés, hogy egyelőre nincs rá garancia, hogy ez valóban meg is történik, ám azt könnyű belátni, milyen hasznos lehet egy ilyen egység. A felhasználó ugyanis még azelőtt ellenőrizhetné, hogy például egy ATM billentyűzetén jelen van-e a vírus, hogy hozzáérne a gombokhoz.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!