Már jelenben a jövő - százezrek próbálhatják ki az 5G szuperhálózat képességeit!

Már jelenben a jövő - százezrek próbálhatják ki az 5G szuperhálózat képességeit!
A Vodafone hosszú évek óta rendszeres támogatója az Internet Hungary-nek, a hazai infokommunikációs szektor egyik legfontosabb eseményének. Minden évben ők is izgatottan várják, hogy ezen a konferencián bemutassák, mire képes a technológiájuk, legyen szó az 5G hálózatukról, konvergens szolgáltatásaikról vagy akár a az Országos Mentőszolgálattal közös ÉletMentő applikációról.

Budai Gergő, a Vodafone Magyarország alelnöke fontosnak tartotta, hogy szót ejtsenek az elmúlt hónapokról, az internet koronavírus-járvány alatt betöltött nélkülözhetetlen szerepéről. Nagyon büszke az infokommunikációs iparágukra, amiért összefogtak és önzetlenül cselekedtek, az ország láthatatlan segítségei ebben a rendkívüli időszakban. Az országnak európai viszonylatban is kiemelkedő a hálózat-infrastruktúrája, így a Vodafone Magyarország is jól vizsgázott az elmúlt bő fél évben. „Sikerrel teljesítettük az első számú prioritásunkat, kapcsolatban tartottuk és tartjuk Magyarországot, amikor erre minden eddiginél nagyobb szükség volt és van is. Hálózataink lehetővé teszik, hogy ne álljon meg az élet, hogy szeretteinkkel értekezhessünk, hogy otthonról dolgozhassunk, taníthassunk, tanulhassunk és nagy létszámban is megtarthassunk ilyen pótolhatatlan eseményeket” – mondja az alelnök.

Gyorsan felismerve a helyzetet és felelősségüket, késlekedés nélkül, gyakran a nap 24 órájában működésben tartották az országot, segítették a lakosságot és a vállalkozásokat. Ingyenes adatkereteket biztosítottak, díjmentesen elérhetővé tették az oktatási tartalmakat, adattal, ingyen beszélgetéssel segítették a legveszélyeztetettebeket, a frontvonalban dolgozókat. Digitális eszközöket biztosítottak a rászorulóknak, együtt dolgozva a Máltai Szeretet Szolgálattal, az Ökumenikus Segélyszervezettel, hogy ezek az eszközök jó helyre kerüljenek, A kormányzatot adatszolgáltatásokkal, adatelemzésekkel segítették, hogy a lehető legjobb tényekre alapozó döntéseket tudjanak hozni.

Digitális esélyegyenlőséget és digitális vállalkozásokat!

Most a világjárvány második szakaszában az infókommunikációs szektornak ismét nagy szerepe van: az ország működésének fenntartása, a magyar gazdaság újraindítása, a vállalkozások versenyképességének támogatása és a társadalom ellenállásának növelése.

„A magas minőségű és nagy kapacitású infókommunikációs infrastruktúra és az ezekre épülő digitális technológiák kulcsszerepet játszanak ezen célok elérésében. A Vodafone Magyarországnál ennek megfelelően készen állunk rá, hogy kivegyük a részünket az előttünk álló kemény munkából és visszaállítsuk a magyar gazdaságot egy fenntartható növekedési pályára. Figyelmünk fókuszában a digitális esélyegyenlőség támogatása és a vállalkozások digitalizálása, a kritikus állami funkciók digitalizációjának felgyorsítása és a kormányzati döntéshozatalt támogató rendszerek fejlesztése áll” – mondja Budai Gergő.

Ennek érdekében olyan termékeket és szolgáltatásokat dolgoznak ki folyamatosan, melyek választ kínálnak az új kihívásokra. A digitális tanterem szolgáltatásuk például biztosítja az oktatás folytonosságát és digitalizációját tantermi és digitális tanrendben is. Hőkamera megoldásuk hozzájárul a biztonságos irodai környezet megteremtéséhez, az ÉletMentő applikációjuk pedig segíti a mentősök és frontvonalban dolgozók munkáját is. Ezekhez elengedhetetlenül szükségesek a magas minőségű és nagy teherbírású biztonságos hálózatok, épp ezért mobil- és vezetékes fejlesztéseik nem állnak le, folytatják a beruházásokat.

A megyeszékhelyeken már elindult az 5G szolgáltatás

„Legújabb generációs mobilhálózatunk, az 5G fejlesztése is ennek a törekvésnek az egyik nagyon fontos sarokpontja. 2018-ban éppen az Internet Hungary konferencián közvetítettünk elsőként az országban 5G tesztkapcsolaton keresztül valós időben, online, HD minőségű videós tartalmat. 2019 őszén pedig elindítottuk Budapest belvárosában az első, mindenki számára elérhető kültéri kereskedelmi 5G szolgáltatást akkor 34 bázisállomással. 5G hálózatunk fejlesztése és kiépítése a pandémia ellenére is 2020-ban is folytatódott: márciusban közel 39 milliárd forint értékben vásároltunk újabb frekvenciákat az NMHH által lebonyolított frekvencia aukción” – jelenti be Budai Gergő. Az árverésen összesen 80 MHz-t vásárolt a Vodafone Magyarország az 5G hálózat bővítését szolgáló, 3,6 GHz-s és 700 MHz-s frekvenciából, amelyek együtt lehetővé teszik a sebesség, a kapacitás és a lefedettség növelését is. Az új frekvenciakészletnek köszönhetően tovább tudják bővíteni és fejleszteni 5G szolgáltatásukat. A cél az, hogy az ipar, a mezőgazdaság, a szolgáltatási szektor, az egészségügy, a logisztika, a szállítmányozás, a közlekedés és a sport elsőként profitáljanak az újgenerációs hálózat nyújtotta előnyökből.

Budai Gergő alelnök, Vodafone Magyarország

„Az 5G lefedettségünket szigetszerű terjeszkedéssel bővítjük és először a nagyobb városokban, az ipari parkokban, egyetemeken tesszük elérhetővé Magyarországon. Idén nyáron bejelentettük, hogy Zalaegerszeg és Budapest után vidéki nagyvárosokban és a Balaton körül folytatjuk 5G bázisállomásaink fejlesztését. A beruházások elsősorban a megyeszékhelyeket, Miskolcot, Győrt, Debrecent, Székesfehérvárt, Pécset, Szegedet és Egert érintik, de idén nyáron Siófokon is elindították az 5G szolgáltatást, idei fejlesztéseinkkel 5G állomásaink számait közel 300-ra növeljük és ennek köszönhetően már több százezren kipróbálhatják, tapasztalhatják a szuperhálózat képességeit. Ezzel újabb jelentős lépést teszünk annak érdekében, hogy Magyarország a digitális Európa élvonalába tartozzon” – vázolta fel az 5G fejlesztéseiket Budai Gergő.

Jönnek a tornyok

A Vodafone csoport tavaly júliusban jelentette be, hogy az eszközhasznosítás és a fenntarthatóság érdekében önálló cégekbe szervezi ki az európai leányvállalatainál működő passzív bázisállomás elemeket, vagyis magukat a tornyokat és az azokhoz tartozó komponenseket. A Vantage Towers néven megalakuló cég Európa piacvezető toronyinfrastruktúra vállalata lesz. Még az ide évben novemberi indulással a Vodafone Magyarország is csatlakozik a kezdeményezéshez, melynek részeként az újonnan létrejövő Vantage Towers Magyarország veszi át hozzávetőlegesen 2000 bázisállomás passzív infrastruktúráját és üzemeltetését. Kiemelt prioritás lesz Európa és Magyarország zöld és digitális transzformációjának támogatása, magas színvonalú és nagy teherbírású hálózatok létrehozásával és fenntartásával, megosztási konstrukciók elterjedésének támogatásával, azaz hogy a telekommunikációs iparág más szereplői és más iparágak szereplői is igénybe vehessék a passzív hálózati elemeinket.

"A világ működése gyorsan átalakult, a járvány rámutatott, hogy a rugalmasság és az alkalmazkodási készség elsődleges fontosságú, ezek feltételeit számos esetben a digitalizáció teremti meg. Most lehetőségünk van megalkotni egy olyan világot, amiben a távmunka terjedése miatt még többen tudnak belépni a munkaerőpiacra, mint korábban. Megteremthetjük egy digitális alapokra helyezett oktatási rendszer feltételeit. Lehetőségünk van elképzelni egy olyan jövőt, amiben a technológia segítségével az emberek könnyebben és hatékonyabban férnek hozzá az egészségügyi szolgáltatásokhoz és ezek a pozitív változások a bolygónkra is pozitív hatással lehetnek. A digitalizáció, a magyar és az európai helyreállítás egyik sarokköve, elengedhetetlen, hogy a megváltozott mindennapok, oktatás, munka és vállalkozó környezet biztosítására, versenyképesség fokozására. Az iparágunk modern hálózatai és digitális megoldásai nagyban segíthetik Magyarország és Európa átalakulását szolgáló ambiciózus terveket, ezért támogatjuk azon kezdeményezést, hogy a zöld átalakuláshoz hasonlóan a digitális átalakulásban is lefektetésre kerüljön konkrét cél és a források legalább 20-30 százaléka a digitalizációt szolgálja, hiszen ez az, ami a versenyképességünket növeli” – zárja gondolatait az alelnök.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!


Szilágyi Katalin

Szilágyi Katalin a digitalhungary.hu főszerkesztője és újságírója. Tudomány, technológia, startup, kultúra, média és marketing területeken készít interjúkat. A havonta megjelenő Business Class …