Magyarországon 25 év alatt közel 80 ezren vettek részt a Cisco Hálózati Akadémia képzésein

Magyarországon 25 év alatt közel 80 ezren vettek részt a Cisco Hálózati Akadémia képzésein
Világszerte 3,2 millió, Magyarországon jelenleg 15 ezer hallgatója van a Cisco Hálózati Akadémia képzéseinek, míg a kezdetektől összesen 17 millióan kaptak a világon piacképes tudást a kezdeményezésnek köszönhetően. Szükség is van rá: felmérések szerint Magyarországon néhány éven belül akár 44 ezer informatikus hiányozhat a munkaerőpiacról. A Cisco célja: a következő 10 évben újabb 10 millió diák digitális képzése az EMEA régióban.

Magyarország az egyik legeredményesebb ország

A Cisco Hálózati Akadémia 1997-ben indult néhány középiskolával kötött partnerségként, mely később felsőoktatási együttműködésekkel bővült. Mára a hagyományos tantermi képzésen túl is kiszolgálja a tanulni vágyókat: a program hátrányos helyzetűekre, kiszolgáltatott fiatalokra és a fogyatékkal élőkre is kiterjedt, emellett közösségi központokba, katonai bázisokra és börtönökbe is eljutott. Magyarország a programban résztvevő 190 ország egyik legeredményesebbje: jelenleg a 150 Cisco Akadémia 15 500 aktív hallgatóval és 350 oktatóval büszkélkedhet.

„Büszkék vagyunk arra, hogy a Cisco Hálózati Akadémia Magyarországon és világszerte is a legelterjedtebb informatikai képzés, amely egy nemzetközi vállalat égisze alatt működik” – mondta Dalos Ottó, a Cisco Magyarország ügyvezető igazgatója. „Partnereinkkel együtt küldetésünknek tekintjük, hogy piacképes informatikai tudással, kiváló minőségű elektronikus tananyagokkal és oktatási knowhow-val segítsük a jövő szakembereinek felkészítését.” A Cisco Hálózati Akadémia az elmúlt 25 év alatt Magyarországon közel 80 ezer hallgató képzését tette lehetővé. A hallgatók megoszlását tekintve kétharmaduk középiskolás, míg egyharmaduk felsőoktatásban résztvevő diák.

„A Cisco Hálózati Akadémia önkéntes alapon szerveződő közösség. Tagjai oktatási intézmények és non-profit szervezetek, amelyek a Cisco által kifejlesztett elektronikus tananyagokat egységes eLearning környezetben, saját oktatási rendszerükbe (szakmai informatikai, OKJ-s, illetve felsőfokú képzés) integrálva oktatják, az iparágban használt legmodernebb hálózati eszközök felhasználásával” – mondta Sisák Zoltán, HTTP Alapítvány kuratóriumi elnöke. „A hallgatók a képzésnek köszönhetően elsajátíthatják az IKT szegmensben szükséges elméleti és gyakorlati tudást, valamint a 21. századi karrierhez szükséges problémamegoldást, együttműködést és az elemző gondolkodást is.

A Hálózati Akadémia 25. jubileumát díjak alapításával teszi emlékezetessé: az Almási Béla-díjjal és a Networking Academy Oktatásért díjjal ismerik el azok munkáját, akik sokat tettek azért, hogy a magyarországi Cisco Hálózati Akadémia közössége ne csak itthon legyen sikeres, de Európa- és világszerte is elismerést szerezzen magának. A díjat mostantól minden évben 3 kategóriában ítéli oda az alapítók képviselőiből álló kuratórium.

Az idei NetAcad Oktatásért díj díjazottjai:

Intézményi kategória:

• Debreceni SZC Mechwart András Gépipari és Informatikai Technikum

Oktatói kategória:

• Markovich László, BMSzC Újpesti Két Tanítási Nyelvű Műszaki Technikum

• Szijártó László, VMSzC Gépipari és Informatikai Technikum

• Gál Zoltán, Debreceni Egyetem Informatikai Kar

Almási Béla életműdíj

• Fehér Gyula, Óbudai Egyetem, Neumann János Informatikai Kar

Megoldás a kínzó hiányra

A Világgazdasági Fórum szerint 2025-re a technológia és az automatizálás fejlődése 85 millió munkahelyet szüntet meg, miközben világszerte 97 millió új munkahelyet teremt. A Cisco arra törekszik, hogy világszerte több millió embert lásson el a jövő szakmáihoz szükséges műszaki és digitális készségekkel: célja, hogy a következő 10 évben újabb 10 millió diák digitális képzése valósuljon meg az EMEA régióban. Erre vonatkozó vállalását éppen 2023-ban, a Szakmák európai évének (European Year of Skills) indulásakor jelentette be. Az EU célja, hogy 2030-ra polgárainak legalább 80%-át felvértezze alapvető digitális készségekkel. Jelenleg a 16 és 74 év közötti európaiaknak csupán 54 százaléka rendelkezik alapvető digitális készségekkel. További cél, hogy a tagországok legalább 20 millió információs és kommunikációs technológiai (IKT) szakembert alkalmazzanak.

Magyarországon a felmérések szerint néhány éven belül akár 44 ezer informatikus hiányozhat a munkaerőpiacról. Bár az IT-szakmákban itthon is magasak a bérek, az egyetemi IT-szakokra a korábbinál is kevesebben jelentkeznek. A kilátásokat súlyosbítja, hogy 2022-ben már a mesterképzéseken is kevesebb volt a jelentkező, és a tanulmányaikat is sokan hagyják abba idő előtt, az alapszakokon tanulóknak körülbelül a fele. “A vállalati szektor és az oktatás kéz a kézben kell, hogy járjon. Ez az elmúlt évtizedekben egyértelműen bebizonyosodott és az első rendszer, amit tényleg hatékonyan tudtunk használni az oktatásban a Cisco volt” – mondta Dr. Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár.

A jövőben pótolni szükséges a digitális készségekkel rendelkező szakembereket – ehhez járulhatnak hozzá az olyan iparági kezdeményezések, mint a Cisco Hálózati Akadémia.

Videó a Cisco Hálózati Akadémia 25 évéről az oktatásban.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!