Magyar robotkaticák rajzanak tovább a nemzetközi versenyre

Magyar robotkaticák rajzanak tovább a nemzetközi versenyre
Véget ért a Magyar Robot Kupa Alapítvány és a Neumann Társaság patinás robotika versenye, a 16. Magyar Ifjúsági Robot Kupa (MIRK), eldőlt, hogy mely csapatok mehetnek tovább a horvátországi RoboCupJunior Európa-bajnokságra és a franciaországi RCJ világbajnokságra. A budapesti ligáknak a VIK Vendéglátó, Turisztikai, Szépészeti Baptista Technikum adott otthont még március 8-án, a nyíregyházi ligákat pedig március 31-én rendezték meg a Nyíregyházi Egyetemen – mindkét helyszínen a világhírű matematikus, Neumann János előtti tisztelgéssel, különleges előadásokkal, ünnepélyes körülmények között szervezték meg a versenyt a #neumann120 évben.

2023. április 3. Budapesten többek között a nemzetközi minősítést érő Rescue (menekítő) kategóriákat tartották meg, melyekben bonyolult labirintusokból kell az autonóm vezérlésű robotoknak menekítési helyzeteket szimulálnia. A versenynek szomorú apropót adott a török és szíriai földrengés – a Baptista Szeretetszolgálat ott végzett munkája kapcsán a versenyalapító, Simon Béláné dr. Balogh Ágnes megjegyezte: a jövőben egyre nagyobb szerepe lesz a robotikának a katasztrófák utáni mentésekben. Az idei év volt a 12. egymás utáni év, amikor a Baptista Szeretetszolgálat – Abán Csaba, a Neumann Társaság Robotika Szakosztályának alelnöke által vezetett - robotika csapata nem talált legyőzőre Magyarországon az általuk képviselt Rescue kategóriákban.

A Baptista Szeretetszolgálat robotikásai az elmúlt 10 nemzetközi versenyévben, a Rescue kategóriákban elért 6 VB és 5 EB dobogós helyezésükkel, közöttük 2 világbajnoki és 2 Európa-bajnoki címükkel világszinten is folyamatosan az élmezőnyt képviselték.

Nyíregyházán többek között a hagyományos robotfoci, továbbá a látványos robotszínház ligákban mérettették meg magukat a főleg általános- és középiskolás diákokból álló csapatok – akik Nyíregyháza mellett többek között Budapestről, Szegedről, Debrecenből, Kisvárdáról érkeztek. A Robotszínház kategóriában a versenyalapító, Simon Béláné és Szalacsi Roland által mentorált nyíregyházi Hu-More Bot csapat jutott tovább a nemzetközi versenyre. A diákok Dr. Muszka Dániel 66 évvel készült Szegedi Katicabogár nevű állatmodellje iránti tisztelgésként robotkaticákkal tartottak bemutatót, hangsúlyt helyezve a profi prezentációra és a robot-ember kooperációra. Míg az eredeti Katicabogár a Neumann Társaság szegedi Informatikatörténeti Kiállításán tekinthető meg – most az „unokái” a hírét fogják vinni a magyar robotikai versenyek fejlődésének.

Nyíregyházán új elem volt a belépő kategóriás Robotszínház liga, melyen a legkisebbek, a 10 év alatti kisiskolások és óvodások indulhattak. Ebben a kategóriában az Özvegy Judit szegedi tanítónő által vezetett csapat vitte a prímet, a legkisebbek egy sokféle robot kavalkádját felsorakoztató robotbalett révén kapnak esélyt a továbbjutásra. A Tarján-emlékérmes tanítónő első ízben hozott csapatot a MIRK versenyre, de ismert felkészítőnek számít, korábban nagy sikert aratott a diákjai által épített „vakvezető robotkutya” a WRO – Robotikai Világolimpiai dániai versenyén.

Teljes eredménylista:

Magyar Ifjúsági Robot Kupa 2023 Budapest

RCJ világversenyre minősített magyar bajnok csapat

Rescue Line kategória: Lightning (Baptista Szeretetszolgálat)

EURCJ Európa- bajnokságra minősített magyar bajnok csapatok

Rescue Line Entry kategória: Sensor (Baptista Szeretetszolgálat)

Rescue Maze Entry kategória: Lightning_E (Baptista Szeretetszolgálat)

Rescue Line kategória: Lightning (Baptista Szeretetszolgálat)

További helyezések

Rescue Line kategória: AGORA ROBOTICS II. helyezés (Agóra Tudományos Élményközpont, Debrecen)

Nemzetközi versenyre nem minősítő Rescue Beginner kategória eredmények

DériMiksa aranyérmes teljesítmény (Szegedi SzC Déri Miksa Műszaki Technikum)

LegoManók ezüstérmes teljesítmény (Nagykun Baptista Oktatási Központ)

RoboDóczy bronzérmes teljesítmény (Debreceni Református Kollégium Dóczy Gimnáziuma)

Magyar Ifjúsági Robot Kupa 2023 Nyíregyháza

On Stage First Steps kategória

Ritmikus Byte-ok (Szegedi Tudományegyetem Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola) első helyezés

Roboteam Explore (Budapest Eötvös Gimnázium British School) második helyezés

On Stage Advanced kategória

Hu-More-Bot (Nyíregyháza Robotintelligencia Diákkör Nyíregyházi Egyetem) első helyezés

Mental Breakdown (Kisvárda, Szent László Katolikus Gimnázium, Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Kollégium és Óvoda) második helyezés

Soccer kategória

VE-DO (Esztár) első helyezés

BLM Starters (Nyíregyháza Robotintelligencia Diákkör Nyíregyházi Egyetem) második helyezés

RMRC kategória

Kókány Corporations (Nyíregyházi SzC Széchenyi István Technikum és Kollégium) első helyezés

Déri Miksa 9 (Szegedi SzC, Déri Miksa Műszaki Technikum) második helyezés

Déri Miksa 11 (Szegedi SzC, Déri Miksa Műszaki Technikum) harmadik helyezés

Rescue Simulation kategória

SERVERHU.EU (Kisvárda, Szent László Katolikus Gimnázium, Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Kollégium és Óvoda) első helyezés

Cospace kategória

Dinos (Kisvárda, Szent László Katolikus Gimnázium, Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Kollégium és Óvoda) első helyezés

Rescue Maze kategória

Agora Robotics (Debrecen, Agóra Tudományos Élményközpont) első helyezés

Az idei Neumann 120 emlékév kapcsán a Neumann Társaság egy dedikált honlapot indított, amely a www.neumann120.hu címen érhető el. Ezen az oldalon minden fontos információ megtalálható a 2023-as emlékév kapcsán zajló eseményekről (versenyek, pályázatok, kiállítások, díjátadók, konferenciák és emlékfaültetés), a Kaleidoszkóp menüpont alatt pedig Neumann János életéből fennmaradt vizuális emlékeket lehet böngészni.

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!