Magyar kutatók bizonyították:a mesterséges intelligencia segíthet a rákos betegeken

Magyar kutatók bizonyították:a mesterséges intelligencia segíthet a rákos betegeken
A szoftver elsősorban abban segíthet, hogy az orvos célzott kezelést tudjon választani. „Nagyon boldog vagyok, hogy berúgtuk a gólt” – mondta Peták István rákkutató.

Magyar kutatók elsők között bizonyították a mesterséges intelligencia hasznosságát a célzott daganatellenes gyógyszerek személyre szabott alkalmazásában. A bizonyítékul szolgáló tudományos eredményeket a Nature tudományos folyóiratcsalád NPJ (Nature Partner Journal) Precision Oncology kiadványában közölték - írja a hvg.hu.

A publikálás azt (is) jelzi, hogy az Oncompass Medicine csapata nagy jelentőségű tudományos előrelépést ért el a precíziós onkológia és a rákos betegek gyógyításának területén. „Nagyon fontos volt, hogy egy rangos tudományos folyóiratban publikáljuk az eredményeinket, hiszen így sok kutatóhoz eljutnak” – mondta az Oncompass alapítója, a rákkutató Peták István. Szerinte azzal, hogy a közlemény megjelent, az emberiség hasznosítani tudja a kutatásaik eredményét a rák elleni harcban.

Az Oncompass Medicine orvosi szoftvere a matematikai módszereket használva igyekszik segítséget adni az orvosnak, hogy az kiválaszthassa a legmegfelelőbb kezelést a daganatos betegnek. „Egy hosszú és nehéz szakmai út fontos mérföldköve, huszonöt év kutatómunka eredménye és Dr. Schwab Richárd kollégámmal 18 éve alapított biotechnológiai cég munkatársainak sok éves munkája van benne” – mondta az eredményekről Peták István.

„Természetesen ez még nem jelenti azt, hogy a módszerrel meg lehet gyógyítani minden daganatos beteget. Ennek még sok akadálya van. Legfőképpen az, hogy a legtöbb génhibára még nem elérhető célzott gyógyszer és magát a módszert is tovább kell fejlesztenünk. De bízunk benne, hogy a gyógyszerfejlesztéseket is fel tudjuk gyorsítani” – tette hozzá a rákkutató.

Peták István szerint az OCM módszere azért is nagy jelentőségű, mert általa egyre könnyebb lesz újabb gyógyszereket, terápiákat kifejleszteni, melyek így gyorsabban és olcsóbban juthatnak el a betegekhez. „A legfontosabb, hogy az OCM módszere minél több beteghez eljusson a világon”.

A tudományos közlemények hatását mérő Altmetric szerint a magyar publikáció a megjelenés után öt nappal a tudományos dokumentáció top 10-es listájába került. A kutatásról szóló hírről a párizsi székhelyű, rákkutatással és gyógyítással foglalkozó Curie Intézet is beszámolt.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!