Magyar cégek is csatlakoznak az ENSZ Race to Zero kampányához

Magyar cégek is csatlakoznak az ENSZ Race to Zero kampányához
Az ENSZ Race to Zero kezdeményezés jelenleg az egyik legnagyobb globális törekvés, amely a klímaváltozás visszaszorítására hivatott. A cél, hogy bolygónk megmentése érdekében 2050-re a lehető legtöbb ország, város és cég váljon karbonsemlegessé. A KKV szektor képviselőit hazánkban az Egyesült Királyság budapesti nagykövetsége és az Okos Jövő Innovációs Klaszter (OJIK) fogja össze, zöldebb megoldásokra ösztönzve a vállalatokat. A program elrajtolt, és meg is van az első öt hazai cég, akik felvezetőként elindultak a klímavédelem érdekében.

Az ENSZ Race to Zero kampányához eddig 31 régióból, több mint 700 város, 600 felsőoktatási intézmény és bő 3000 cég csatlakozott világszerte – a közös cél 2030-ra az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése, 2050-re pedig a karbonsemlegesség. Az ENSZ kezdeményezése több szegmensre osztottan igyekszik a legnagyobb hatást elérni: a KKV szektort például az SME Climate Hub célozza, amelyet hazánkban az Egyesült Királyság budapesti nagykövetsége és az OJIK népszerűsít. Elsőként az épületépítészetben intelligens megoldásokat szolgáltató Grüne Antwort Kft. csatlakozott a kampányhoz, példájukat az Eki Creative Kft., a Schönherz Iskolaszövetkezet, az Aplomb Kft., majd a Vill-land Kft. követte. Ők öten már együtt várják a szektor további jelentkezőit, akik fenntarthatóbb gyakorlatot vezetnének be vállalati működésükbe.

Milyen lépéseket tett az első öt, lelkes hazai cég?

Közös kiindulópontjuk, hogy már apró(nak tűnő) lépésekkel is el lehet kezdeni a klímaváltozás elleni harcot ahhoz, hogy végül globális eredményeket érjenek el. Ennek mentén olyan – összességében sokat jelentő – irodai változtatásokkal kezdték, mint a villanykörték LED izzókra való cserélése, irodák újraszigetelése a hővesztés minimalizálása érdekében, illetve időzíthető hűtés- és fűtésrendszert építettek be, hogy a használaton kívüli időszakokra ne pazaroljanak energiát.

Vannak, akik a papírhasználatot csökkentették drasztikusan – a szakmai diákmunkák közvetítésére specializálódott Schönherz Iskolaszövetkezet például e-ügyintézés bevezetésével évente 500.000 papírlap felhasználásától menti meg a bolygót. A HR-informatikával és ipari megoldásokkal foglalkozó Aplomb Zrt. egy olyan energetikai szabadalommal segíti partnereit, amely akár 10%-kal csökkentheti a forgómotoros eszközök energiafelhasználását, emellett növeli a technikai eszközök élettartamát is. A nagy beruházások sem riasztották el a hazai zöldülés éllovasait, legyen szó napelemes rendszerekről vagy optimalizált épületautomatikáról: a bútorokkal és üzletberendezésekkel foglalkozó Eki Creative Kft. már alkalmazza is ezeket iroda- és gyárépületeiben, miközben termékeihez is fenntarthatóbb alapanyagokat szerez be. A Grüne Antwort Kft. épületautomatikai megoldásai pedig már 30%-kal csökkentették az igénylő partnerek villamosenergia-fogyasztását. Szintén közös lépés az autóflották zöldítése (hibrid és elektromos járművekre való cserélése), és számos további intézkedést igyekeznek bevezetni a karbonlábnyom minimalizálása érdekében.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!