MOME AI Days – Főszerepben a mesterséges intelligencia

MOME AI Days – Főszerepben a mesterséges intelligencia
A mesterséges intelligencia (MI) egyre többet használt fogalommá vált napjainkban. A MI korunk digitális világában már jelentősen befolyásolja, mindazt ahogy felfogjuk és értelmezzük környezetünket. A megkerülhetetlenné vált technológiáról december 8-án hazai és nemzetközi szaktekintélyek bevonásával Emerging Technology Conference - AI in Art and Design címen konferenciát rendez a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME), ahol megtudhatjuk, hogyan formálja majd a mesterséges intelligencia a jövőt a design és a művészet összefüggésében, illetve hogy milyen hatással lesz a tervezési-, alkotási folyamatokra és a kommunikációra.

A szakmai esemény célja, hogy a résztvevők – a téma iránt elkötelezett oktatók, kutatók, iparági szakemberek és hallgatók – megismerkedhessenek a design és a legújabb technológiák sokoldalú kapcsolatával, dinamikus találkozási pontjaival.

Ezzel egyidőben a konferencia teret ad a téma különböző szempontjainak megvitatására a szakemberek, kutatócsoportok számára, elősegítve ezzel a designt a jövő felé elmozdító együttműködések kialakítását. A beszélgetések és előadások mentén az érdeklődők nemcsak a MI és a Big Data tükrében fedezhetik fel a design új lehetőségeit, kihívásait, és az annak kapcsán felmerülő etikai megközelítéseket, de az itt keletkező szinergiák az oktatási intézmények és vállalkozások közötti partnerségeket is elősegíthetik.

Az eseményen Prószéky Gábor, a Nyelvtudományi Kutatóközpont főigazgatója, a PuliGPT egyik megalkotója arról beszél majd, hogy miért fontos, hogy magyar nyelven is működjön a ma már milliók által használt chat GPT. Aczél Petra, kommunikációkutató Homo numericus? – A digitális identitás és a jövő személyiségtervezése; Trinh Tuan, innovátor, az EIT Digital technológiai vezetője Kreatív művészet a MI korában címmel tart majd előadást.

Mérő László, matematikus, az ELTE Pszichológiai Intézetének professzor emeritusa a mesterséges intelligencia jelenéről és jövőjéről ad elő; Nagy Ágoston, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem adjunktusa, a Kitchen Budapest Media Lab és a Prezi korábbi kutatója a Computational Design – mesterséges nyelvek használata tervezői szemlélettel témában invitál diskurzusra.

Az érdekfeszítő és gondolatébresztő előadások mellett izgalmas kerekasztal-beszélgetést hallgathatunk Szabó Viktória, Szauder Dávid, Nagy Ágoston és Molnár Péter részvételével. Az Adattudomány a MI tükrében témájú interaktív kocsmakvíz, illetve a záróprezentációk után pedig kötetlen beszélgetéssel és networking lehetőséggel zárul az egész napos konferencia.

A MOME AI Days keretében, a konferencia ideje alatt, december 7-9. között rendezi meg a MOME Innovációs Központ a British Council Magyarországgal és a Budapest Vállalkozásfejlesztési Alapítvánnyal karöltve a Mesterséges intelligencia a zöld városokért tematikára épülő hackathont, azzal a céllal, hogy bemutassa a MI-ban rejlő lehetőségeket a 18 és 35 év közötti fiataloknak.

A megmérettetésen részt vevő csapatok a városokban élő emberek életminőségének javítására összpontosítva dolgoznak majd mesterséges intelligencia alapú, fenntartható és környezetbarát megoldásokon. A Social Impact Hackathon kihívását december 8-án Craig V. Johnson, a MOME Inkubációs Program vezetője jelenti majd be a konferencián. A győztes csapat az 1000 eurós pénzjutalmon túl, egy bristoli tanulmányutat nyer, az Egyesült Királyság egyik legfenntarthatóbban működő városába.

Az eseményt Böszörményi-Nagy Gergely, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány elnöke nyitja meg; házigazdái Fogarasy Tamás, az Interaction Design szak vezetője és Milovits Máté stratégiai fejlesztési igazgató lesznek. A rendezvény elsődlegesen magyar nyelven zajlik majd, azonban az angol nyelvű látogatók számára tolmácskészülék biztosított.

Időpont: 2023. december 8. 9:30-20:00

Helyszín: 1121 Budapest, Zugligeti út 9-25., MOME TWO, Filmstúdió (T_007)

További információ az eseményről: https://mome.hu/hu/emerging-technology-conference

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!