Lesznek, akik az egész életüket a metaverzumban élik majd le?

Lesznek, akik az egész életüket a metaverzumban élik majd le?
A Future Today Institute munkatársa úgy véli, 2030-ra már olyannyira elterjedt lesz az internet új korszakának is nevezett metaverzum, hogy az emberek jelentős része abba becsatlakozva éli majd az életét.

Néhány éven belül meghatározó platformmá nőheti ki magát a most még fejlesztés alatt álló metaverzum, a Facebook-féle virtuális világ – mondta a The New York Postnak a jövőkutatással foglalkozó Future Today Institute munkatársa, amit a hvg.hu szemlézett. Melanie Subin úgy véli, a metaverzum lehet a következő nagy dobás, ami talán az internettel, de még az okostelefonokkal járó előnyöket is meghaladhatja.

A metaverzummal kapcsolatos terveket tavaly nyáron vázolta a Facebook (illetve most már a Meta) első embere, Mark Zuckerberg. Az alapító-vezérigazgató akkor úgy fogalmazott: nem az a kérdés, hogy a szolgáltatás milyen új funkciókat kínálhat majd a virtuálisvalóság-eszközök használóinak, hanem az, hogy mikor juthatnak el oda, amikor az elképzelések már valósággá váltak. Zuckerberg akkor egy ötéves átalakulási időszakról beszélt, a szakértő azonban úgy látja, erre kicsit többet kell majd várni. A fejlődés utána viszont felgyorsulhat, és 2030-ra már elterjedt, tömegek által használt felület válhat belőle.

Melanie Subin úgy vélekedett, hogy a metaverzum nyújtotta lehetőségek túlmutatnak azon az egyszerű elképzelésen, hogy a platform csak kapcsolattársa lesz alkalmas. Szerinte sokan a munkahelyükre is ezzel az új eszközzel csatlakoznak majd be, többen pedig az unalmas hétköznapok világát fogják lecserélni a metaverzumban elérhető élményekre. Azt ugyanakkor a szakértő sem gondolja, hogy 2030-ra olyan fejlett lesz majd a technológia, amilyen például a Ready Player One című sci-fi regény világát is jellemezte.

Az AR- és VR-készülékek terjedése azonban így is megállíthatatlannak tűnik – legalábbis erről beszélt a Futurism szerint Patrick Cozzi, a Cesium nevű startup vezérigazgatója. Szerinte ezek az eszközök idővel az okostelefonoknál is fontosabbak lesznek a felhasználóknak.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: metaverzum