Lehet inni az oltás után vagy sem? Végre megérkezett a válasz!

Lehet inni az oltás után vagy sem? Végre megérkezett a válasz!
Általánosságban elmondható, hogy egy kis alkohol még az oltóanyag beadása után sem jelenthet gondot, nagy mennyiségben viszont inkább nem tanácsos fogyasztani.

Nincs arra vonatkozó bizonyíték, hogy egy-két pohárka ital csökkentené a koronavírus-járvány ellen kitalált vakcinák hatásosságát – írta meg a The New York Times az általuk megkérdezett szakértők válasza alapján.

A szakember azt nyilatkozták, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás a gyulladáscsökkentő hatás miatt akár még jót is tehet, ám az erős, hosszú távon folytatott italozás elnyomhatja az immunrendszert, és megzavarhatja a vakcina által kiváltott immunválaszt.

A mérsékelt italozás alatt férfiak esetében napi maximum kettő, a nőknél napi egy italt értünk. Ezzel szemben az erős italozás napi négy, illetve napi három italnál kezdődik – mondta Ilhem Messaoudi, a Kaliforniai Egyetem víruskutató központjának igazgatója, aki az alkohol immunválaszra gyakorolt hatásait vizsgálja. A kutató szerint egy italnak tekinthető öt uncia bor (ez nagyjából másfél decit jelent), illetve tizenkét uncia sör (ami körülbelül 3,5 deciliternek felel meg).

A szakértő korábban állatkísérletek révén bukkant érdekes eredményekre, noha azokhoz a himlő ellen kitalált oltást használta. Messaoudi azt találta, hogy a több alkoholt fogyasztott rézuszmajmok esetében csupán alig alakult ki immunválasz. Azoknál az egyedéknél viszont, amelyek csak mértékletesen ittak, már sokkal erősebb volt az immunreakció. A tudós később patkányoknál is elvégzett egy hasonló vizsgálatot, és ott is ilyesmi eredmények jöttek ki.

A The New York Times idézi Angela Hewlettet, a Nebraskai Egyetem Covid-fertőzöttekkel foglalkozó szakértőjét, aki arra figyelmeztetett, hogy az erős alkoholizálás rontja az immunválaszt, és növeli a bakteriális, valamint vírusfertőzésekre való fogékonyságot.

Emellett megakadályozza, hogy az immunsejtek a fertőzés helyére jussanak, de a jelenség a kórokozók sejtekbe való behatolásának is kedvez.

Hewlett hozzátette, hogy a nagy mennyiségű alkoholfogyasztás – továbbá az ebből adódó másnaposság – felerősítheti a vakcinák esetleges mellékhatásait, beleértve a lázat, a rossz közérzetet és az egyéb testfájdalmakat. A kutató ezért nem is javasolja, hogy az oltás beadását valaki komoly alkoholizálással ünnepelje meg. Azonban “egy pohár pezsgő valószínűleg nem gátolja az immunválaszt” – mondta.

(hvg.hu)

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!