Lebuktak a kriptobányászok

Lebuktak a kriptobányászok
Több ezer PlayStation konzollal bányásztak kriptopénzt az ukránok.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) fedte fel és rohanta le azt a kriptobányász farmot, ami az ország villamosenergia-hálózatáról lopta az elektromosságot. Az ügy különösségét mégsem ez adja, hanem hogy a bányászatra általában használt számítógépek helyett többek közt Sony PlayStation 4 Pro konzolokat találtak a a vinnicjai raktárban, ami a Vinnytsiaoblenergo regionális energiaszolgáltató telephelyén rejtőzött egy volt raktárban. A Kotaku cikke szerint az ukrán hatóságok több mint 5000 eszközt foglaltak le, ebből 3800 volt konzol, ezen felül processzorokat és videókártyákat is találtak.

Ez a legnagyobb kriptofarm, amit eddig leleplezett az SZBU. A hatóság tájékoztatása szerint a telepet Kijevben és Vinnicjában élő emberek működtethették. Az operátorok fogyasztásmérők manipulálásával próbálták megelőzni, hogy a hatóságoknak feltűnjön az áramlopás, de a régióban történő áramkimaradások kapcsán gyanússá váltak. A becslések szerint a bűnözők legalább 257 ezer dollár (kb. 77 millió forint) értéknyi kárt okozhattak tevékenységükkel.

A hatóságok jelenleg vizsgálják a Vinnytsiaoblenergo szerepét az ügyben, az áramszolgáltató egyelőre tagadja, hogy bármi köze lenne hozzá.

(24.hu)

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!