Laptopokkal a digitális írástudásért

Laptopokkal a digitális írástudásért
Pénteken indult útjára a Digitális Közösség Program, melynek célja a digitális írástudatlanság felszámolása.

A statisztikák szerint Magyarországon a 15 évesnél idősebb lakosság 44,5 százaléka digitális írástudatlan, a 16-74 év közöttiek 26 százaléka pedig soha nem használt számítógépet és internetet, sőt, azokkal a digitális készségekkel sem rendelkezik, amelyek ügyintézéshez, álláskereséshez vagy akár az iskola elvégzéséhez szükségesek. A Magyar Kormány ezért − az infotechnológiai szektor képviselőivel együtt − egy olyan, Európában egyedülálló pilot programot dolgozott ki, amely térítésmentes eszközök és informatikai oktatás biztosításával kívánja segíteni, széles körben terjeszteni a digitális írástudást.

A Digitális Közösség Programhoz szükséges eszközök kiválasztásánál a korszerűség, a hosszú távú használhatóság és a mindennapi általános feladatok ellátása volt a fő szempont. A választás végül a HP eszközeire esett 15.500 darab HP 250 típusú laptopra, illetve 1.500 darab HP 450 típusú laptopra, utóbbit − a komolyabb felhasználói igények támogatására − diákok részére biztosítják.

A programra Miskolc általános iskolásai, középiskolásai, szakiskolásai, egyetemi hallgatói, nyilvántartásba vett álláskeresői, kisgyerekes szülői, 45 év feletti munkavállalói, idősei, valamint megváltozott munkaképességű lakosai pályázhatnak, néhány előírt feltétel mellett.

A technológiai vállalat és a Digitális Közösség Program együttműködéséről Gonda Gábor, a HP Magyarország Kft. vezérigazgatója így nyilatkozott: „Büszkék vagyunk arra, hogy Miskolc város pályázói a mi eszközeinkkel sajátíthatják el a digitális írástudást, mely manapság már nélkülözhetetlen az érvényesüléshez. Az eredmény nemcsak számunkra lesz nagy öröm, hanem mindazon hazai partner beszállítónk számára is, akik az eszközöket üzemkészen a felhasználókhoz végül eljuttatják.”

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!