Különleges táblagép érkezik

Különleges táblagép érkezik
Gyártója szerint a világ első fogyasztói szintű Linux tabletje lehet a JingPad A1 nevű készülék, amelynek operációs rendszere az iPadOS-re emlékeztet.

Szinte a semmiből került elő januárban a Jingling, egy kínai startup egy olyan Linux alapú operációs rendszer ötletével, ami nagyjából az iPadOS felhasználói élményét másolja (JingOS). Ugyanez a vállalat most egy tényleges iPad-szerű termékkel rukkolna ki, a JingPad A1-gyel, ami – állítása szerint – a világ első fogyasztói Linux táblagépe lenne - szúrta ki a hvg.hu.

A JingPad A1 egy nyolcmagos Unisoc Tiger ARM lapkán futna (négy 2 GHz-es ARM Cortex-A75 mag és négy 1,8 GHz-es Cortex-A55 mag, illetve egy 800 MHz-es PowerVR GM9446 GPU), 6 GB RAM-mal és 128 GB natív tárhellyel. 11”-es, 2368 x 1728 pixeles, AMOLED kijelzője lenne és egy 8000 mAh-s akkumulátor gondoskodna a minél hosszabb hálózatfüggetlen működési időről. 5G modem is lenne benne. Hátul 16 MP-es kamera, elöl pedig egy 8 MP-es szelfikamera kerülne rá. Határozottan vegyes specifikációk ezek, de – írja a SlashGear – még mindig lényegesen jobbak, mint ami a PineTabé, egy másik Linux alapú táblagépé, amely inkább fejlesztőknek, hobbistáknak való.

Mind a JingPad A1, mind a JingOS remekül mutat papíron, képeken és videókon, az igazi kérdés azonban mégis csak az, hogy valóban szállítja-e majd a gyártója (egyes források ezt júniusra valószínűsítik). Az indítási dátumról, árról egyelőre még nincs hír, viszont regisztrálni lehet, ha valaki értesülni szeretne a változásokról.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: táblagép, iPad