Kulcskérdéssé vált a kiberbiztonság – amerikai szakértőkkel tartott workshopot a Széchenyi István Egyetem

Kulcskérdéssé vált a kiberbiztonság – amerikai szakértőkkel tartott workshopot a Széchenyi István Egyetem
Akár oktatási és kutatási programokban való partnerségre is kiterjedhet a jövőben az az együttműködés, amelynek első állomásaként közös workshopot tartott a győri Széchenyi István Egyetem és az amerikai kiberbiztonsági egyetemi hálózat koordináló szervezete, a National CyberWatch Center. Az esemény révén a győri intézmény tovább erősítette nemzetközi kapcsolatait is.

A Széchenyi István Egyetem arra törekszik, hogy a különböző tudományágak egymást kiegészítve, erősítve új dimenziókat nyissanak meg mind a képzésben, mind a kutatásban. Erre példa a digitalizáció előretörésével egyre fontosabbá váló kiberbiztonság, amelynek fejlesztése a technológiai-informatikai és a jogi területek együttműködését igényli. Ezt felismerve tartott nemrégiben workshopot az intézmény Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Kara közösen a National CyberWatch Centerrel.

Dr. Kelemen Roland adjunktus, a rendezvény főszervezője elmondta: a National CyberWatch Center egy egyesült államokbeli kiberbiztonsági egyetemi hálózat koordináló szervezete, amelyhez közel ötven felsőoktatási intézmény, hallgatói hálózatához pedig csaknem hatezer hallgató tartozik. Fő küldetése, hogy az e témával kapcsolatos képzési és kutatási programokat összekösse, összehangolja tagjai között, emellett pedig továbbképzési programokat, szakmai konferenciákat szervezzen. A Széchenyi István egyetemi workshop rangját mutatja, hogy a nyolctagú amerikai küldöttség elnöke David H. Tobey, a National CyberWatch Center ügyvezetője, vezető kutatója volt, tagjai között pedig szerepeltek egyetemi oktatók (Joseph Squillace – Pennsylvania Állami Egyetem, Mary Wallingsford – Anne Arundel Community College, Zayira Jordan – Puerto Ricó-i Műszaki Egyetem), neves iparági szakemberek (Gaby Hawat, a National Science Foundation korábbi vezetője, az Accenture infokommunikációs tanácsadó cég stratégiai és növekedési vezetője, Amy Kardel, az amerikai IT-ipar egyik legfontosabb szakmai szövetsége, a CompTIA egyik alelnöke, valamint Kameran Evans, a SEConsulting Group elnöke), illetve a Pennsylvania Állami Egyetem egyik hallgatója, Andrew Sepp.

A workshop keretében dr. Kecskés Gábor egyetemi docens bemutatta a Széchenyi István Egyetem Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Karán megalakult TALE kutatócsoportot, amelynek célja a mesterséges intelligencia alkalmazása, esetleges szabályozása kapcsán valamennyi releváns jogi probléma azonosítása, tudományos alapokon történő kutatása. Dr. Knapp László oktatási dékánhelyettes a kar képzéseit, dr. Kelemen Roland a kar kiberbiztonsági kutatásait, míg Németh Richárd, az Informatikai Tanszék tanársegéde a tanszék oktatási portfólióját vázolta fel. Az amerikai vendégek ismertették a National CyberWatch Center működését és a Pennsylvania Állami Egyetem kiberbiztonsági kutatóműhelyét, kitérve a lehetséges hallgatói és oktatói csereprogramokra. Beszéltek a jövő évre tervezett nemzetközi konferenciájuk irányairól, amelyben számítanak a győri kar kutatóira is, emellett pedig kitértek az amerikai kormányzat által támogatott ösztöndíjakra és kutatásfinanszírozási programokra is.

Dr. Kelemen Roland kérdésünkre elmondta: az esemény zárásaként megállapodtak az eszmecsere folytatásában, workshopok tartásában, de lehetőségként felmerült a képzési programokban és a kutatásokban való közös részvétel is. A tervek szerint már ősszel egy online találkozó során mélyítik tovább az együttműködést.

Lead fotó:

Az amerikai küldöttség a Széchenyi István Egyetem munkatársaival a Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Kar központjánál. (Fotó: Májer Csaba József)

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!