Közép-Kelet Európa legnagyobb virtuális filmstúdiója épül Fóton

Közép-Kelet Európa legnagyobb virtuális filmstúdiója épül Fóton
A Közép-Kelet európai régió legnagyobb virtuális filmstúdióját építi fel a fóti HelloParks területén a Visual Europe Group. A világ legnagyobb filmes produkcióit tervezik hazánkba csábítani.

A 11 millió euró értékű, 2024 első negyedévére elkészülő beruházás, mely részeként raktárközpont is épül, a világ legnagyobb filmes produkcióit, streamingszolgáltatóit csábíthatja Magyarországra, a virtuális stúdió technológia ugyanis a globális filmgyártás jelenlegi legmodernebb és legnagyobb tempóban fejlődő szegmense – derül ki a Media1-hez eljuttatott sajtóközleményből.

A megoldás lényege, hogy a jelenet hátterében nem valódi díszletet, hanem LED falak alkotta képeket használnak. Így nagyságrendekkel csökkenthető a produkciók utazási és szállítási költsége, valamint ökológiai lábnyoma. A képek bármilyen környezetet képesek fotórealisztikusan, 3D-ben ábrázolni. Olyan szuperprodukciók készítésénél használták ezt a technológiát mint A mandalóri, az 1899 vagy a legújabb Batman-film.

A Visual Europe Group szerint a beruházás tovább erősítheti Magyarország szerepét a globális filmiparban. Az elmúlt években Budapest lett Európa legnagyobb filmgyártó bázisa London után, a magyar filmipar bevétele pedig csúcsot döntött 2022-ben: a regisztrált összköltés meghaladta a 250 milliárd forintot, ami nem utolsósorban a nemzetközi produkcióknak nyújtott magas adó-visszatérítésnek köszönhető.

A megoldás kifejezetten újnak számít, így a világon még kevés helyen elérhető. A Fóton épülő virtuális stúdió a Közép-Kelet európai régió legnagyobb ilyen típusú létesítménye lesz. Hasonló technológiával foglalkozó stúdióból Magyarországon három kisebb működik, jellemzően többéves várólistákkal, Európában pedig összesen tíz stúdióban érhető el hasonló megoldás, a legközelebbi Lengyelországban.

„A Visual Europe Group virtuális stúdiójába több száz négyzetméter LED falat telepítünk majd, innovatív megoldásokkal. Ez a technológia hazai és nemzetközi filmes produkciók, streamingszolgáltatók által készített tartalmak, videoklipek és reklámfilmek forgatására is használható lesz. A Magyarországra érkező hollywoodi szuperprodukcióknak vagy a világ meghatározó tartalomgyártóinak mint a Netflix, az Amazon, a HBO vagy a Paramount, egyaránt egyedi megoldásokat kínál majd” – érzékeltette az egész magyar filmipar számára fontos lépést jelentő beruházás lehetőségeit Botond Szabolcs, a Visual Europe Group vezérigazgatója.

A cikk teljes tartalma a Média1 oldalán érhető el.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!