Konfliktusok felszámolására használják az analitikát

Konfliktusok felszámolására használják az analitikát
A békefenntartást és ellenállóképesség növelését segítik a SAS elemzései és szimulációi

A világon jelenleg több mint 100 millió ember kényszerült lakóhelyét elhagyni konfliktusok és erőszakos cselekmények miatt, a becslések szerint pedig 313,5 millió embernek van szüksége humanitárius segítségre és védelemre. A vezető analitikai vállalatként ismert SAS a Fund for Peace (FFP) amerikai nonprofit szervezettel közösen azon dolgozik, hogy a sokként érkező krízishelyzetekre a különböző országok megfelelően felkészülhessenek. Az új, válságérzékenységmérő szimulátor („Crisis Sensitivity Simulator”) segítségével a döntéshozók képesek lesznek azonosítani, milyen lehetőségek mentén növelhetik nemzetük ellenállóképességét, amellyel potenciálisan kivédik vagy csökkentik a jelentkező problémák hatásait.

A Fund for Peace 2006 óta már 179 ország kockázatait értékeli, így elsődleges forrásként szolgál kormányzatok és szervezetek számára abban, hogy meghatározza az úgy nevezett törékeny államokat, és azonosítsa, milyen segítségre van szükségük. Az FFP az eddig nagy sikerrel használt törékenységi index (FSI: „fragile states index”) mellé egy újabb mutatót vezet be: az SRI („state resilience index”) azt méri, hogy egy ország a helyzet súlyosságához képest hogyan képes megelőzni, kezelni és kiheverni egy válságot. A SAS válságérzékénységi szimulátora a két index alapján segít meghatározni egy-egy ország érzékenységét: az adatok és kockázati modellek felhasználásával képes jelezni, mely válságkombinációk lehetnek a leginkább destabilizálóak, így a döntéshozók időben felkészülhetnek.

„A világjárvány bebizonyította, hogy még a legfejlettebb országok sem immunisak a válságokra, ammenyiben a feltételek megfelelő összetétele előáll. Ez a projekt segít a nemzeteknek a körülmények szimulálásában, melynek segítségével ellenállóbbá válhatnak” – mondta I-Sah Hsieh, a SAS Data for Good programvezetője.

Az ellenállóképesség fontossága

Az FFP szemléletmódja, hogy a konfliktus sújtotta országok helyi, nemzeti és regionális szereplőit adatok és elemzések segítségével képessé tegye az emberek biztonságának előmozdítására. A nonprofit szervezet világszerte működik együtt partnerekkel annak érdekében, hogy azok kidolgozhassák saját eszközeiket a rizikófaktor minimalizálására és pozitív hatásokat érhessenek el olyan kockázati tényezők esetén, mint az éghajlatváltozás, az erőszakos szélsőség, valamint a politikai instabilitás. A hatékonyabb reagálástervezéshez azonban nemcsak az adott országban tapasztalható törékenység szintjét kell felmérni, hanem az ellenállóképesség területeit és rendszereit is. Az SRI segítségével ennek kiépítése sokkal erőteljesebb és előremutatóbb lehet. Az indexszám viszonyítási alapként szolgálhat a rugalmassági stratégiák kontextusba helyezéséhez és testre szabásához.

Az SRI több pilléren keresztül azonosítja a stresszhelyzetben lévő országok kapacitásait és képességeit, beleértve az elfogadást, a társadalmi kohéziót, az állami kapacitást, az egyéni képességeket, a gazdaságot, a civil világot, valamint a környezetet és az ökológiát.

Az FFP azt tervezi, hogy folytatja a munkát a SAS-szal a modellezés és a szimulációk további fejlesztése érdekében, számos kiegészítéssel, beleértve a gépi tanulás és a mesterséges intelligencia használatát a kockázat előrejelzéséhez, a megelőzéshez és a rugalmassági erőfeszítések rangsorolásához. A strukturált párbeszédek elősegítésével az FFP a meglévő képességekre fog építeni, majd az országok rendelkezésére bocsátja a kockázati modulokat, amelyeket használhatnak.

A SAS és a Fund for Peace folytatja a közös munkát a modellezés és a szimulációkészítés további fejlesztése érdekében. A partnerek a gépi tanulás és a mesterséges intelligencia használatával igyekeznek, hogy az ügyfelek felkészültebbek legyenek és könnyebben rangsorolják a válsághelyzetek megelőzéséhez szükséges tennivalókat.

A válságérzékenységi szimulátorról további információk az alábbi oldalon találhatók.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: SAS, analitika