Komoly kockázatot rejtenek a társkereső alkalmazások - ezekre figyelj!

Komoly kockázatot rejtenek a társkereső alkalmazások - ezekre figyelj!
Nagy mértékű fellendülés tapasztalható az online társkeresésben, nem utolsósorban a világjárványnak köszönhetően.

A Tinderen 2020. márciusában egyetlen nap alatt 3 milliárdos rekordot ért el a húzások száma, míg az OkCupidon ugyanazon év márciusa és májusa között 700 százalékkal nőttek a társkeresések – mutatja a Kaspersky biztonsági cég társkereső appokat vizsgáló kutatása. A kutatáshoz a következő kilenc népszerű, jó értékelésekkel és globális felhasználói bázissal rendelkező randiappot elemezték: Tinder, Bumble, OkCupid, Mamba, Pure, Feeld, Her, Happn és Badoo.

A szakértők megállapították, hogy bár a társkereső appok a korábbi, 2017-ben végzett felméréshez viszonyítva technikai szempontból biztonságosabbak lettek, továbbra is súlyos adatvédelmi kockázatok állnak fenn. 2017-ben a vizsgált alkalmazások közül négynél lehetséges volt az appból küldött adatok elfogása, és számos app a nem titkosított HTTP protokollt használta. 2021-re azonban határozottan javult a helyzet: már egyik alkalmazás sem használ HTTP-t, és ha a protokoll nem biztonságos, nincs adatküldés.

Adatvédelmileg már vannak problémák

Ettől függetlenül a társkereső appok továbbra is komoly adatvédelmi aggályokra adnak okot. Az alkalmazások zöme lehetővé teszi, hogy a felhasználók valamelyik közösségi oldalon (Instagram, Facebook, Spotify stb.) használt profiljukkal regisztráljanak fiókot. Ha a felhasználó ezt a lehetőséget választja, a profilja automatikusan kitöltődik az adott közösségi oldalról származó adatokkal, például fotókkal és profilinformációkkal. A felhasználókat emellett olyan információk megadására is megkérik, mint az, hogy hol dolgoznak, vagy hová járnak egyetemre. A fent említett adatok mindegyike megkönnyíti a randiapp használója közösségi médiás fiókjainak megtalálását, és az adott fiókok adatvédelmi beállításaitól függően a rengeteg egyéb személyes információhoz való hozzáférést.

Ráadásul egyes alkalmazások, mint például a Happn, a Her, a Bumble és a Tinder kötelezővé teszi a felhasználóknak a tartózkodási helyük megosztását is. Más alkalmazások, mint például a Mamba, szinte méterre pontosan megadják a felhasználók egymástól való távolságát. A Happn alkalmazásnak olyan funkciója is van, amelynek segítségével a felhasználó láthatja, hogy hányszor és hol keresztezték egymás útját a „matchével”.

Az olyan adatokhoz való hozzáférés, mint a tartózkodási hely, munkahely, név, elérhetőség stb. kiszolgáltatottá teszi a felhasználót a kiberzaklatásnak vagy akár a fizikai zaklatásnak, továbbá a doxolásnak is (amikor a korábban privát adatokat nyilvánossá teszik az áldozat megszégyenítése céljából vagy ártó szándékkal). Sőt, a Mamba az egyetlen alkalmazás, amelyik ingyenesen teszi lehetővé a használói számára a fotóik elhomályosítását, a Pure pedig az egyetlen olyan, amelyik megtiltja, hogy a felhasználók képernyőfotót készítsenek a chatekről. Ezek a gyakorlatok lehetővé teszik a felhasználók beszélgetéseinek és fotóinak az engedélyük nélküli megosztását, akár zsarolás vagy doxolás céljából is.

Ugyanakkor számos alkalmazás fizetős verziókkal is előrukkolt már, amelyekben további választási lehetőségeket kínálnak – sokszor olyanokat, amelyek növelhetik a felhasználók biztonságát. A Tinder és a Bumble fizetős verziójában például manuálisan választhatjuk ki a tartózkodási helyünket egy régiót megadva. Mivel csak a régiót lehet kiválasztani, és nem egy konkrét távolságot, sokkal nehezebb meghatározni a felhasználó pontos helyét. Egyes alkalmazások – például a Happn – fizetett verziói „inkognitó módot” is felkínálnak a használóknak, akik ezzel elrejthetik a profiljukat azok elől, akiket nem húztak jobbra, valamint az idegenek elől.

A szakértők a következőket javasolják a társkereső appok biztonságos használatához:

 

  • Ne ossz meg túlságosan sok személyes információt (vezetéknév, munkahely, barátokkal készült fotók, politikai nézetek stb.) a profilodon!
  • Ne kapcsolj hozzá más közösségi médiás fiókokat a profilodhoz!
  • Ha lehet, manuálisan válaszd ki a tartózkodási helyet!
  • Ha lehet, használj kéttényezős hitelesítést!
  • Töröld vagy rejtsd el a profilod, ha már nem használod az appot!
  • Használd a társkereső appokba beépített üzenetküldőket! Csak akkor javasolt más üzenetküldőkre áttérni, ha megbízol a matchedben. Ha végül emellett döntesz, úgy állítsd be a chatet, hogy a privát adataid titokban maradjanak.

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!