Köhögésből mutatja ki a koronavírust ezt a mesterséges intelligencia

Köhögésből mutatja ki a koronavírust ezt a mesterséges intelligencia
A Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) mérnökei mintegy 200 ezer köhögés segítségével képezték ki azt az algoritmust, ami akkor is kiszűri a koronavírus-fertőzöttet, ha annak a köhögésen kívül semmilyen más tünete nincs.

Az őszi, csalóka időjárás miatt talán még az eddigieknél is nehezebb eldönteni, hogy valaki azért köhög-e, mert koronavírussal fertőződött, vagy egyszerűen csak megfázott. A kettő megkülönböztetésére már most is létezik recept (itt találja), de nem százszázalékos, ráadásul csak akkor használható, ha valakinek többféle tünete is van.

Massachusettsi műegyetemi kutatók ezért egy olyan algoritmust fejlesztettek, ami a mesterséges intelligenciát bevetve segít a kérdést eldönteni. Különböző hangminták segítségével képezték ki arra, hogy felismerje, miként köhög egy Covid-beteg, és miként a nem fertőzött, más miatt beteg egyének. Ehhez több mint 70 ezer hangfájlt gyűjtöttek össze, ami nagyjából 200 ezer köhögés hangmintáját tartalmazta.

Az algoritmus mögött három neurális háló dolgozik. Az egyik a köhögés hangjának erősségére figyel, a másik az érzelmi állapotot (például frusztrációt) detektálja, míg a harmadik a légzés minőségének változását figyeli.

A szakemberek szerint az előzetes tesztek nagyon ígéretesek: az algoritmus még úgy is képes felismerni a koronavírus-fertőzést, ha az illetőnek egyébként semmilyen más tünete nincs.

A bizonyítottan koronavírus-fertőzöttek köhögését 98,5 százalékos pontossággal detektálta, míg az egyébként tünetmentes, de fertőzött egyének hangmintájának 100 százalékánál volt pontos a technológia.

A szakemberek most egy alkalmazás kifejlesztésén dolgoznak, amit bárki telepíthet majd a telefonjára, táblagépére. Természetesen ez nem helyettesíti a koronavírus-teszt elvégzését, de jó figyelmeztetés lehet az adott ember számára: ha a gép fertőzöttnek ítéli, érdemes lehet (önkéntes) karanténba vonulni, amíg el nem készül a teszt eredménye.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!


Lóska Márton

Fiatal voltam és kellett a pénz, ezért relatíve korán beszálltam az internetes újságírásba, ami folyamatosan változott az évek alatt, ahogyan a net is (emlékeztek még a Facebook előtti időkre?!). Most …