Kis homályos képekből jó minőségű fotókat varázsol a Google új programja

Kis homályos képekből jó minőségű fotókat varázsol a Google új programja
A kis méretű képeket lehetetlen a hagyományos szoftverekkel minőségvesztés nélkül nagyobbra venni. A Google különleges eljárása viszont itt sem hasal el, sőt még javít is az eredményen.

A képszerkesztő alkalmazások nagy előnye, hogy sokat javíthatnak egy még rossz minőségű fotón is. Arra ugyanakkor nem igazán alkalmasak, hogy egy kis méretű alkotásból nagyobbat csináljanak, hiszen a megnyúlt kép ilyenkor pixeles, homályos lesz. Még akkor is, ha a felhasználó csak egy kicsit növelné meg a kép méreteit - írja a hvg.hu.

A jelenséggel a Google is foglalkozik, és nemrég sikerült is rátalálniuk egy (pontosabban két) megoldásra, ami már most látványos eredményekkel dolgozik. Az eljárás mögött két technológiai fejlesztés áll (a keresőcég CDM-nek és SR3-nak hívja őket), amelyek más-más feladatot végeznek: az egyik lényegében az adatok generálásért felelős, a másik azért, hogy ezeket felhasználva eltávolítsa a mintaanyag problémás részeit.

A Google szerint a megoldás teljesen önjáró, ráadásul egy kifejezetten kis kép esetén is hatékonyan dolgozik. Ehhez egy 64x64 pixeles fotót vettek elő, melyet 256x256-ra, majd 1024x1024-es méretre alakítottak. A végeredmény nemhogy pixeles nem volt, egy kicsit is élénkebbnek is tűnt, még a legnagyobb méretben is.

A skálázandó kép méretét mindig az határozza meg a Google szerint, hogy mekkora a forrásként használt fotó. Ez esetben a 64x64-es pixel még abszolút javíthatónak tűnik, az ennél kisebb, például 32x32-essel viszont nem érdemes próbálkozni. Na, nem azért, mert a javítás itt már nem működik, hanem azért, mert a végső képanyag mérete csupán 256 pixelig növelhető (érdemi) minőségvesztés nélkül.

A keresőcég szakemberei úgy látják, hogy az eljárás elsősorban régi családi képek javítására lesz alkalmas, de némi finomhangolással az orvosdiagnosztikában is felhasználhatják. Erre persze még várni kell, de a munka láthatóan remekül halad.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!