Kína szigorít, betiltják az otthoni kriptobányászatot

Kína szigorít, betiltják az otthoni kriptobányászatot
Miután Kína gyakorlatilag felszámolta az ipari kriptobányászatot, most az internetkávézókat és a számítógépes játéktermeket vette célba. A kínai kormány intézkedéseiből egyértelműen látszik, hogy Peking egyszer és mindenkorra eltörölné a bányászati iparágat, és már ott tartunk, hogy az otthoni bányászok sincsenek biztonságban.

Ahogy a legtöbb kelet-ázsiai ország, úgy Kína is a számítógépes játékok és a gamerek otthona. Egyre elterjedtebbek az olyan játéktermek, ahol a játékosok közösen ülnek össze játszani, és óránként fizetnek a PC-k használatáért. Ezek a kínaiul wangba néven ismert PC-szobák nagy teljesítményű számítógépekkel vannak ellátva, hiszen az üzemeltetők célja a minél teljesebb játékélmény biztosítása - írja a Bitcoinbázis.

A koronavírus ezt az iparágat is megviselte. A járvány csúcspontján a PC-s játéktermeket országszerte bezárták, hogy megfeleljenek a távolságtartási szabályoknak. Mivel az üresen álló játéktermek semmilyen bevételt nem termeltek, az üzemeltetők úgy döntöttek, hogy kriptovaluta bányászásba kezdenek. A legtöbb játékterem bitcoint, ethereumot és altcoinokat kezdett bányászni – a nagy teljesítményű PC-knek köszönhetően mindezt nagyon hatékonyan.

Azonban miután a kínai kormány szeptemberben felszámolta az ipari bányászatot, Peking most a játéktermek üzemeltetőit vette célba – pontosabban azokat, akik még nem törölték a bányász szoftvereket. A kormány arra jogosította fel a tartományokat és a városokat, hogy betartassák az új szabályozást, amely megtiltja a kriptobányászat bármilyen formáját. A kínai rendőrség a játéktermek WeChat csoportjaiban figyelmeztette az üzemeltetőket a szabály be nem tartásának következményeire.

A Laun163 a következőkről számolt be:

„Lau’an város hatóságai bejelentették, hogy szigorítanak a kriptovalutával kapcsolatos rendelet betartásán, és részt vesznek a játéktermek ellenőrzésében. Továbbá azonnal leállítják a kriptovaluta bányászati tevékenységeket az internetkávézókban, és továbbra is támogatják az energiatakarékosságot.”

Peking már az otthoni bányászatot is betiltotta

Egy másik kínai hírportál, a Caijing M egyik cikkében azt közölte, hogy azok is érintettek, akik otthon fogtak kriptobányászatba. A portál beszámolója szerint a szélessávú hozzáférést azon személyek esetében figyelik, akik gyanúsak lehetnek az internetszolgáltatók szemében.

A kormány nem csak a városokat jogosította fel az esetleges intézkedésekre. Peking az internetszolgáltatókat is arra kérte, hogy amennyiben bányászokat találnak, azonnal válasszák le őket a hálózatról.

A hírportál szerint, a “szélessávú szolgáltatók folyamatosan monitorozzák a hálózatokat esetleges otthoni bányászok után kutatva.”

Kína a webszolgáltatókat is arra szólította fel, hogy blokkolják a bányászathoz használt domain neveket. A szabályozásokból jól látszik, hogy a kormány minden követ megmozgat annak érdekében, hogy egész Kínában ellehetetlenítse a kriptovaluták bányászatát.

Ennek ellenére úgy tűnik, hogy mégis akadnak páran, akik szembemennek Pekinggel. A média kiemelte, hogy “még mindig van néhány kriptovalutát bányászó játékterem”, és “néhány vállalkozás még mindig foglalkozik a bányászati hardverek értékesítésével.”

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!